{ "title": "Alçıdan Çıkan Ayak", "image": "https://www.ayak.gen.tr/images/alcidan-cikan-ayak.jpg", "date": "21.01.2024 19:05:07", "author": "Rast", "article": [ { "article": "
Alçıdan çıkan ayak, alçıya alınmadan önceki ayak yapısı gibi çıkmaz. Ayak şiş, yer yer morluklar oluşmuş, deri sertleşmiş, kıl kökleri kızarık, kaslar sorunlu bir şekilde alçıdan çıkabilir. Topuk kısmında ödem oluşabilir, kaşıntılar artabilir. Bu etkilerin azaltılması alçıdaki ayağa özen gösterilmesine bağlıdır. Alçı sonrasında ayağın sağlıklı olması, alçıdayken alınan önlemlerin ve tedbirlerin uygulanmasına bağlıdır. Alçının çıkarılması ayakta olan kırık kemiğin kaynamasına bağlıdır. Ayak bileği oldukça oynar bir eklem olduğundan, uzun süre alçının içinde kalması gereklidir. İleri yaşta olan kişilerde bu süreç daha uzun tutulur.

Alçı uygulaması yapılan ayakta dikkat edilmesi gerekenler nedir?

Ayağa alçı yapıldığında, komplikasyonların önlenmesi için ayağın düzenli olarak kontrol edilmesi gerekir. Ayakta saat başı renk değişimi, hareket ve hassasiyet gözlenmelidir. Parmaklar pembe renkli ve ılık olmalıdır. Parmaklarda renk bozukluğu olması, bölgede kanın azalmasına bir işaret olabilir. Şişme olduğunda alçılı yer yükseltilmeli, gerektiği takdirde alçı açılmalıdır. Ağrılar olursa bunun şişmeden dolayı ya da kas içinde kanama olduğundan dolayı olduğu düşünülmelidir. Hareketlerde zorlanma varsa, bu durum sinir harabiyetini gösterir.

Alçıdan sonra ayakta gelişebilecek komplikasyonlar nelerdir?

Alçıdan sonra gelişecek önemli komplikasyonlar arasında basınç yaraları vardır. Ayak bileğine yakın olan kemik çıkıntıları, topuk gibi yerlerde oldukça sık görülen basınç yaraları 2-3 saat içinde gelişebilir. Ağrı ve yanma ilk belirtiler arasındadır. Alçı sırasında kaşıma amacıyla içeri sokulan yabancı cisimler alçıda bozulma yaparak, yaraların oluşumuna katkı sağlar. Bu hareketin yapılması halinde alçının 24 saat içinde kontrol edilerek, gerektiği takdirde değiştirilmesi gerekir. Alçı fazla sıkılırsa ya da alçının içinde su toplama ve kanama devam ederse dolaşım bozukluğu oluşur. Kan toplanması ve his bozukluğu, şişme ve kangren oluşumu meydana gelir. Bu etkiler ağır sakatlıklara sebebiyet verir. Bu nedenle 24 saat içinde geri dönüşü olmayan sorunlar oluşabilir. Alçı uygulamasının ilk 24 saat içinde kontrol edilmesi bu açıdan önemlidir. Uyuşukluk ve ağrı oluşumu dolaşım bozukluğunun göstergesidir. Kanın pompalanmasıyla ilgili sorunların olması halinde emboli gelişmesi yaşanabilir. Baldır kemiğini içine alan alçıda hata veya komplikasyon gelişirse bölgede sinir hasarı olursa, düşük ayak adındaki sinir hastalığına sebep olabilir. Düşük ayak olması durumunda ayağın bilekten yukarısı yürüme sırasında kontrol edilemez. Ayağın alçılanması ayağa bağlı olan organların işlevlerini yerine getirmesine engel olabilir.

Alçıdan çıkan ayak nasıl korunmalıdır?

Ayak bileklerinde ve ayağın diğer eklemlerinde oluşan kırıklar nedeniyle yapılan alçıdan sonra, ayağın hemen aktif olarak kullanılması ve zorlayıcı hareketler yapılması tavsiye edilmez. Alçıdan sonra korumak amacıyla geçici olarak bandaj uygulaması yapılması gerekir. Kasları pasif hareketlerle ısıttıktan sonra, aktif hale geçirilmesi gerekir. Yürüme eylemi yorucu olmadan başlatılmalıdır. En az bir ay süreyle alçıda kalmış olan ayağın pasif hareketler yaptırılarak, hazırlanması gerekmektedir.
" } ] }