{ "title": "Ayak Ameliyatı", "image": "https://www.ayak.gen.tr/images/ayak-ameliyati.jpg", "date": "21.01.2024 05:08:19", "author": "Akyol", "article": [ { "article": "
Ayak ameliyatı, ayaklara uygulanan ameliyatlar değişik sağlık sorunlarını gidermek amacıyla yapılır. Ancak günümüzde estetik maçlı yapılan ayak ameliyatları da bulunmaktadır. Bu ameliyatlar ayakları inceltmek amacıyla bir sıra parmak ve tarak kemiğini çıkartmaya kadar değişik işlemlerle yapılmaktadır. Ayaklarda olan şekil bozuklukları gibi deformasyonlar ameliyatlarla düzeltilebilir. Bu ameliyatların en fazla yapılanı başparmakta olan kemik çıkıntılarıdır. Ancak bunların estetik amaçlı yapılmaması gerekir. Bunun nedeni ameliyat sırasında ayaktaki kemiklerin kesilmesidir. Ameliyat sonrasında ayaklarda önceden ağrı olmasa bile, ağrıların ortaya çıkmasını sağlayan bir işlem yapılmış olabilir. Ayaklarda şekil bozukluğuna sebep olacak etkenlerin ortadan kaldırılması, aşırı kilolardan sakınılması, uygun ayakkabı seçimi, ayak sağlığına dikkat edilmesi ayak ameliyatına gerek kalmadan sağlıklı ayaklara sahip olmayı sağlayacaktır.

En sık yapılan ayak ameliyatları hangi rahatsızlıklarda yapılır?

CMT: bu rahatsızlık ayaklarda kas dengesizliğine sebep olan genetik ve nörolojik bir sorundur. Çocukluk döneminde gelişmeye başlayan rahatsızlıkta, çocuklar yürüme sırasında sıkça düşebilir. Yaşın ilerlemesiyle birlikte ayaklardaki deformite ilerlemeye başlar. Ayağın iç kavisi derinleşir, topuk bölümü iç kısma doğru kayar. İleri aşamalarda ise ayak parmaklarında deformasyonlar başlar. Bu nedenle erken teşhis edilerek, ameliyat yapılması ayaklardaki bu sorunu giderebilir.

Romatoid artrit: Ayakların tutulumuyla ayaklarda şekil bozukluklarına yol açan bir rahatsızlıktır. Ayaklardaki deformasyonlar yapılan ameliyatlarla başarılı bir şekilde düzeltilebilir. Rahatsızlık ilerlemeden yapılan ameliyatlar daha başarılı olur. Hastalık ayak ve ayak bileğini tutabilir. Yapılan ameliyatlar buna göre düzenlenir. Bu sorundan en sık parmaklar ve ayak bileği eklemi etkilenmektedir.

Eski kırıklara bağlı gelişen deformasyonlar: Ayaklarda en fazla karşılaşan kırık sorunları eski topuk kırıklarıdır. Daha öncesinde ameliyat edilmesi gereken kırıkların ameliyat edilmeden tedavi edilmesi ya da yanlış ameliyat uygulanması sonucunda oluşurlar. Yapılacak ameliyatla ağrısız ve düz basabilen ayaklara sahip olunabilir. Ayak bileğindeki eski deformasyonlarda bu sorunlara neden olabilir.

Başparmak kemik çıkıntıları: bu sorunlar medikal tedavilerle giderilemediği durumlarda, cerrahi olarak ameliyat edilirler. Ameliyatta başparmaktaki deformite sebebiyle bozulan basma kusuru ortadan kaldırılmaktadır. Ameliyat ağrıları ortadan kaldırmakta ve ayakkabıların daha rahat giyilmesini sağlamaktadır. Bu kemik çıkıntıları hastalar için acı verici ve estetik açıdan iyi olmayan bir görüntüye neden olmaktadır. Bu sebeple cerrahi müdahale açınılmaz olur.

Protez ameliyatlar: Ayakta bozulmuş ve çalışmayan eklem yüzeylerine porselen, metal veya polietilen yüzeyler takılarak yapılan ameliyatlardır. Ameliyat sonrasında hastalar ağrısız, fonksiyonel bir ayak eklemine kavuşabilirler. İyice yıpranmış, sağlıksız ayaklarda bu sorunlar yıllar içinde gelişmektedir. Özellikle ileri yaştaki kişiler bu ameliyatı sıkça olurlar.
" } ] }