{ "title": "Ayak Baş Parmak Çıkıntısı", "image": "https://www.ayak.gen.tr/images/ayak-bas-parmak-cikintisi-9363.jpg", "date": "20.01.2024 00:24:52", "author": "Nehir Arıca", "article": [ { "article": "Ayak Baş Parmak Çıkıntısı, Halluks Valgus ayak başparmağı etrafında bulunan, eklemi korumakla görevli olan yağ yastıkçığı dokusunun, deformasyon nedeniyle fazla basınç altında kalıp büyümesi sonucu şişlik ve kızarıklık oluşturması durumudur. Tıpta Bunyon adıyla bilinen Halluks Valgus, adını Latince ayak başparmağı anlamına gelen Hallux kelimesinden almıştır. Valgus ise deformitenin vücuttan uzaklaşan yönde olduğunu ifade eden anatomik bir terimdir. Bunion kelimesi turp manasına gelir. Ayak baş parmak çıkıntısı da görünümü itibariyle turpa benzetildiği için hastalık bu adla anılır.

Ayak Baş Parmak Çıkıntısı Kimlerde ve Neden Görülür

Çoğunlukla orta ve ileri yaşlardaki bayanlarda daha sık rastlanılan bu çıkıntı, bazen 14-16 yaş arası gençlerde de karşımıza çıkabilmektedir. En belirgin nedeni, yüksek topuklu, sivri burunlu, dar, sağlıksız ve rahat olmayan ayakkabıların tercih edilmesi neticesinde aşırı veya uygunsuz basınç ve sürtünmeye maruz kalan yağ yastıkçığının deformasyona uğrayarak büyümesidir. Bir diğer neden ise genetik yatkınlıktır.

Ayak Baş Parmak Çıkıntısının Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Hekim tarafından hastalara ilk aşamada, önü geniş, rahat ve yumuşak ayakkabılar tercih etmeleri, daha sonra parmak arası makara, Halluks Valgus gece ateli ve ayak arkı düşük hastalarda ise ortopedik tabanlık kullanmaları önerilir. Hastanın buna rağmen, ayak başparmağında oluşan şişlik, kızarıklık ve özellikle ağrı şikâyeti devam ediyorsa tedavi seçeneği cerrahi olmalıdır. Baskı ve basınç gibi nedenlerle dışarıya doğru meyillenmiş kemik, cerrahi operasyonlarla eski pozisyonuna getirilir. Bu ameliyatlarda belirleyici etken hastanın yaşı ve başparmağındaki hasardır. Ameliyatlar sonrasında, kemik ve yumuşak dokuların iyileşmesi ortalama 6 hafta sürer. Bu süreçte ameliyat yerinde enfeksiyon oluşumu, kemiğin kaynamaması ve deformitenin nüksetmesi gibi komplikasyonlar oluşabilir.
" } ] }