{ "title": "Ayak Bileğinde Ödem", "image": "https://www.ayak.gen.tr/images/ayak-bileginde-odem.jpg", "date": "20.01.2024 02:05:06", "author": "Tuna", "article": [ { "article": "
Ayak bileğinde ödem, vücutta normal olmayan şekilde sıvı birikmesi nedeniyle farklı bölgelerde şişmeler meydana gelir. Bu bölgelerin içinde şişmeye en fazla ayak bileği maruz kalır. Ödem olarak adlandırılan şişlikler, alınacak basit önlemlerle giderilebilir. Vücutta farklı sebeplerden dolayı sıvı birikimi olabilir. Sıvı birikimini azaltmak ve önlemek için yaşam tarzınızda ve beslenme şeklinizde değişiklik yapmalısınız. Ayrıca vücutta bulunan kalp ve damar hastalığı, hormonal dengesizlikler, karaciğer hastalıkları, alerjiler gibi rahatsızlıklar da ödem şikâyetlerine sebep olabilir. Bu nedenle hastaların bir doktor muayenesinden geçmesi tavsiye edilir.

Ayak bileğindeki ödemin iyileşme süresi neye göre değişir?
Ayak bileğinde ödem nasıl iyileştirilir?

Ayak bileğindeki ödem bir rahatsızlık sonucunda oluşmadıysa, kendiniz bazı önlemler alarak ödemi giderebilirsiniz. Ödemin iyileşebilmesi için ayaklarınıza ve ayak tabanınıza dikkat etmeniz gerekir. Ayaklarınızı her gün orta sertlikte sıvı sabun ve ılık suyla yıkayın. Ayaklarınızı ıslak şekilde tutmayın. Yumuşak bir havluyla, hafif tampon yaparak parmak aralarıyla birlikte kurutun. Ayak cildiniz için nemlendirici bir losyon kullanın. Bunu parmak aralarında kullanmayın. Ayak parmaklarının tırnaklarının köşelerini kesmeyin. Tırnak batması gibi sorunlara dikkat edin. Ayaklarınızı fazla ısıdan koruyun. Ayaklarınız ılık tutacak çoraplar giyin. Sigara içmekten ve bacak bacak üstüne atmaktan kaçının. Bunlar kan dolaşımını bozacağından, ayaklara giden kan azalır. Bu da ayak bileğinde olan ödemin iyileşmesini geciktirir. Ayakkabılarınızı özenle seçmeli, yalın ayak yürümekten kaçınmalısınız. Yüksek topuklu ve sivri burunlu ayakkabılar giymemeye dikkat edin. Her gün aynı ayakkabıyı giymemeye, yeni ayakkabıları ilk önceleri 1-2 saat giymeye çalışın. Çoraplarınız temiz ve kuru olmalıdır. Kırışık çoraplar giymekten sakınmalısınız. Pamuklu ve ter emen çorapları tercih edin. Bunların dışında uzun süre ayakta kalmamaya ve uzun süre oturmamaya çalışmalısınız. Fazla tuz tüketmemeli, düzenli olarak hafif egzersizler yapmalısınız. Flavonoid ve C vitamini açısından zengin olan brokoli, turunçgiller gibi besinleri tüketmeye özen gösterin. Ayrıca bitki çayları içerek, ödemin çabuk dağılmasını sağlayabilirsiniz. Defne yaprağı, mısır püskülü, ada çayı, yeşil çay, tarçın, maydanoz sapı gibi bitki çayları ödem atmaya yardımcı olur.
" } ] }