{ "title": "Ayak Burkulması", "image": "https://www.ayak.gen.tr/images/ayak-burkulmasi.jpg", "date": "21.01.2024 12:35:54", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Ayak burkulması, genellikle iç tarafa dönen ayak bileği nedeniyle dıştaki bağların zedelenmesi sonucunda oluşur. Bu çoğu kişinin yaşayabileceği sorunlardan biridir. Ancak tedavi edilebilir bir durumdur. Burkulma sonucunda dışta oluşan şişkinlikle birlikte ayak ve topuğu etkileyen morluk belirgindir. Fazla ciddi derecede bir burkulma değilse, birkaç gün içinde iyileşmeye başlar.

Ayak burkulması neden olur?

Bu sorun hatalı bir hareket sonucunda oluşabileceği gibi, devamlı şekilde yapılan işler nedeniyle bu alanda oluşan gerilmeyle meydana gelebilir. Ayak bağlarındaki lifler elastik olduğu için, aşırı zorlanma ya da kaza sonucunda burkulma olabilir. Ayak burkulmasında liflerde ya da küçük damarlardaki kopma morarmaya neden olabilir. Vücudun ağırlığını taşıyan ayaklar sürekli olarak hareket halinde olduğundan, her zaman ayak burkulması olabilir.

Ayak burkulması belirtileri nelerdir?

Burkulma sonucunda meydana gelen hasar nedeniyle ayakta iltihaplanma oluşmaya başlar. Ağrı, kızarıklık, ateş ve şişkinlik etkileri ne kadar belirgin olursa, ayaktaki hasarda fazla olur. Hasarlanan alanda sinir liflerinin gördüğü hasara bağlı olarak ağrının şiddeti de fazla olur. Hasar alan dokulardan çıkan zehirli maddeler sinirlere zarar vermeye başlar. Eğer küçük damarlarda hasar ve zedelenme olursa, ciltte kızarıklık oluşur. Buradaki damarların dokuyu iyileştirmek için genişlemesi de bölgenin şişmesine yol açar.

Ayak burkulması tedavisi nasıl yapılır?

Ayak burkulması şiddetine göre farklı şekilde tedavi edilir. Eğer hafif bir burkulma varsa, bir süre ayağın hareketsiz tutulması sayesinde iyileşme sağlanır. Ayrıca bu bölgeye soğuk uygulama yapılması da yararlı olur. Böylece şişmeye neden olan genişlemiş damarlar daraltılabilir. Kan akışının yavaşlatılmasıyla şişlik ve ağrı azalır. Bunun yanında sinir uçlarındaki sıvı birikimine engel olmak için bandajlama yapılması da tavsiye edilir. Fakat basıncın arttırılmaması için sıkı bir bandaj olmamalıdır. Burkulmada hasar fazla olursa bir süre dinlenme ihmal edilmemelidir. Daha hızlı iyileşmek için hafif bir masaj uygulanabilir.

Burkulma şiddetli olursa, tedavide cerrahi girişim gerekebilir. Ağrı için ağrı kesici kullanılabilir, fakat bu tedavide etkili olmaz. Bu şekilde ağrı azaldığında, kesinlikle ayağın üzerine basılmamalıdır. Dinlemeyle iyileşme sağlandığında, kısıtlı hareketler yapılabilir. Eğer uzun süre ağrı geçmezse, mutlaka doktora gidilmelidir. Bazen burkulma sonucunda kıkırdak dokuda kırık, eklemlerde çatlak gibi sorunlar olabilir. Bu yüzden röntgen, MR gibi tetkikler yapılmalıdır. Ayağın üzerine basılmaması da gerekir.
" } ] }