{ "title": "Ayak Kireçlenmesi", "image": "https://www.ayak.gen.tr/images/ayak-kireclenmesi.jpg", "date": "21.01.2024 06:46:31", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Ayak kireçlenmesi, ayakta en fazla hareket halinde olan ayak bileğinde meydana gelebilir. Bu sorunda hastalarda yürüme zorluğu, ağrı, düşkünlük gibi etkiler görülmektedir. Tedavisinde en fazla ayak bileği sabitlemesi uygulanmaktadır. Bunun yanında son yıllarda ayak bileği protezi kullanılmaya başlanmış, oldukça başarılı sonuçlar alınmıştır. Eklem kireçlenmesinden en fazla kalça, diz eklemleri etkilenmektedir. Ayak kireçlenmesi ise bunlara nazaran 9 kat az görülür. Ancak etkileri diğer eklem kireçlenmesi gibi zorludur.

Ayak kireçlenmesi neden olur?

Kırıklar, darbeler: Ayak kireçlenmesi en fazla eklemdeki kıkırdak dokunun zarar görmesiyle yaşanır. Özellikle travma ve darbeler sonucu oluşan kırıklar, tedavi edilmediği zaman ayak kireçlenmesi etkisi gösterebilir. Tedavi edilen kırıklarda ise kireçlenme oranı %15 kadardır. Ayak bileği yan bağlarındaki kopmalar ise ayak eklemini gevşetmekte ve burkulmaya açık hale getirmektedir. Bu durum kireçlenme riskini attırmaktadır.

Ayakta basma bozukluğu olması: Ayaklarda olan şekil bozukluğu, basma sorunları da ayak kireçlenmesinin önemli nedenleri arasındadır. İçe basmak, dışa basmak, ileri derecede düz tabanlık, nörolojik deformite olanlar ayaklar, kalça, omurga, dizde şekil bozukluğu olması gibi etkenler ayaklara binen yükü değiştirdiğinden, ayak kireçlenmesi etkisi görülebiliyor. Bunun dışında iltihaplı romatizmalar, eklemleri etkileyen tümörler, kortizonlu ilaçların fazla kullanılması da kireçlenmeye yatkınlık oluşturmaktadır. Özellikle ayak bileği burkulması sonrası geçmeyen ağrılarda mutlaka doktora gidilmelidir.

Aşırı kilolu olmak: Özellikle basma bozukluğu olan kişiler aşırı kilolu olursa, bu kişilerde doktor kontrolünde özel tabanlıklar kullanılması gerekir. Ancak bunun Uzman biri tarafından takip edilmesi gerekir. Aksi halde tabanlığın zararlı etkileri olabilir. Tedbir amaçlı aşırı kilonun verilmesi de tavsiye edilir. Bu şekilde ayaklara binen yükte azalacaktır. Bu kireçlenme riskini azaltır.

Ayak kireçlenmesinde her aşamada farklı tedavi uygulanır?

Ayak kireçlenmesinde evreler bulunmaktadır. Bu evrelerde uygulanan tedavi farklıdır. Ayak bileği sabitlemesi tedavisi geçmişten beri başarıyla uygulanmaktadır. Ancak yeni uygulanmaya başlanan ayak bileği protezi ile daha başarılı sonuçlar alınmaktadır. Bu yüzden ayak kireçlenesi sorununda daha fazla tercih edilen tedavi yöntemi olmuştur. Tedavide ideal hasta grubu, vücut kitle indeksi 19-25 kg/m2 arasında olanlar, fazla aktif olmayanlar, sigara alışkanlığı fazla olmayanlar, ayak deformitesi fazla olmayan, eklem hareket açıklığı oranı en az %70 olup, kıkırdak kaybı ile ağrısı olan kişiler protez ameliyatı için uygundur. Ameliyat için uygun olmayan hastalar ise ayak bileğinde şekil bozukluğu olanlar, aşırı kilolu olan, ayak bileğinde hareket kaybı olan, kas ve sinir hastaları, şeker hastaları, ayağında cilt yarası olanlar ve sigarayı fazla içenlerdir. Ameliyatta ayak eklemi uygun pozisyona getirilerek, vida ve plakla 90 dereceye sabitlenir. Kemikler kaynayıncaya kadar hastanın yere basmaması gerekir. Bu süreçte ayak alçıda tutuluyor. Bir ay kadar da özel bir bot giymek durumunda kalınıyor. Ameliyat yaklaşık 1-1,5 saat içinde tamamlanıyor. Ortalama 6 ay içinde hastalarda tam başarı sağlanabiliyor. Ancak hastaların daha sonra ağır işleri yapmaması gerekir. Ayak kireçlenmesi sorununda uygulanan bu ameliyat kişinin yaşam kalitesini yükseltmeyi hedefler.
" } ] }