{ "title": "Ayak Kırılması", "image": "https://www.ayak.gen.tr/images/ayak-kirilmasi.jpg", "date": "20.01.2024 05:56:49", "author": "Bilger", "article": [ { "article": "
Ayak kırılması, vücutta hareketi ve desteği sağlayan kemiklerin dörtte biri ayaklarda yer alır. Ayak parmağında yani falankslardan ya da ön ayak bölümünde yani metatars bölümünde oluşan kırıklar oldukça ağrılıdır. Bunlarda oluşan kırıklar nadir olarak sakatlanma ile sonuçlanır. Ayakların değişik bölgelerinde oluşan kırıklar, hemen müdahale edilmesi gereken acil durumlar arasındadır. Aksi takdirde şekil bozukluklarının yanında, yürüme şeklinin değişmesine bile sebep olabilirler.

Ayak kırılması tipleri nelerdir?

Ayaklarda oluşan gerilim tipi kırıklar genellikle ayak parmaklarından ayağın orta bölümüne kadar uzanan ön ayak kemiklerinde meydana gelir. Bunlar kemik yüzeyinde küçük çatlaklar şeklinde oluşur. Gerilim kırıklarının uygunsuz tekniklerle yapılan yoğun çalışmaların ardından aniden geliştiği gözlenir. Uzun süreli yapılan koşular ve yürüyüşler bu tarz kırıklara sebep olabilir. Diğer kırıkların çoğunluğu kemiklerden ileriye doğru gider. Gerilim kırıkları ise genelde stabil ve kemik yerinde sonlanmayan şekildedir. Travma neticesinde, ayağın üzerine ağır bir şeyin düşmesi ya da burkulmalardan sonra açığa çıkan kırık türleridir. Ayak kırıklarında kırılmış olan kemik deriden dışarı çıkmıyorsa bu kapalı kırık olarak tanımlanır. Bazı kırıklar ön ayak kemiklerinden küçük ayak parmağına doğru uzanır. Bunlar bale yapan kişilerde sıkça görülür. Ayak bileğinde oluşan kırıklar tendonların zarar görmesiyle birlikte kemiklerden küçük parçalar kopmasıyla oluşur. Bu bölgede şiddetli olan incinmelerde, kemik tabanına yakın yerde oluşmakta ve kemiği besleyen kanın kesilmesine sebep olan Jones kırıkları oluşmaktadır.

Ayak kırıklarının belirtileri nelerdir?

Ayaklarda oluşan kırıkların en belirgin semptomları ağrı, şişkinlik ve berelenme tarzındadır. Kırıklar parmaklarda olursa bu yürümenize engel olmayabilir, ancak hissedilen ağrının artmasına sebep olur. Ayaklarda oluşan ağrı, şişkinlik ve renk değişimi iki üç gün devam eder ya da yürümeyle ağrı kaybolursa bu durumda bir an önce doktora gitmelisiniz. Tedavide gecikme olursa devamlı olacak ayak ağrısına ve artrite neden olabilirsiniz. Kırıklar sonucunda ayak tabanında kalluslara kadar uzanan ağrılı şekillenmeler ve yürüyüş şeklinizde değişmeler meydana gelebilir.

Ayak kırıklarında teşhis nasıl yapılır?

Doktorun ağrının merkezini tespit edebilmesi için yapacağı fiziki muayene sonrasında, sorunlu ayakla sağlam olan ayağınızda inceleme yapılır. Bu süreçte hastanın öyküsü dinlenerek bir tedavi yolu belirlenmeye çalışılır. Röntgen uygulaması çoğu ayak kırıklarını göstermesine rağmen, gerilim tipi kırıkları tespit edebilmek için çoğunlukla kemik taraması yapılması gerekebilir. Genellikle doktor ameliyat olmadan ayak kemiklerini sıralasa da şiddetli kırıkların olduğu durumlarda iyileşme oluncaya kadar kemiklerin bir arada tutulması için iğne ya da vidaların kullanılması gerekli olabilir.

Ayak kırıklarının tedavisi nasıl yapılır?

Ayak parmaklarında ya da ayakta bir kırık olduğunu düşünenler bir an önce doktora gitmelidir. Bu süreçte ayağın üzerine basılmamalı, şişmeyi engellemek için buz tatbik edilmeli ya da soğuk havluya sarılmalıdır. Buz tatbik edildiğinde bu süreç 20 dakika kadar olmalıdır. Ağrının azaltılması için ağrı kesici ilaç alabilirsiniz. Ayağınıza sert tabanlı ve geniş bir ayakkabı giyin. Gerilim kırıkları oluştuğunda bunun ilk tedavisi istirahat ile yapılır. Yoğun aktivitelerden en az üç ya da dört hafta uzak kalınması gerekir. Ayağınıza basınç uygulayabilecek yüzme gibi sporlar yapılabilir. Yerinden çıkan kemik kırıklarında kemiklerin iyileşme süresince kemikler hizalanmalı ve immobilize yapılmalıdır. Kırık olan ayak parmağınızsa, yandaki parmaklarla birlikte hepsi bantlarla kapatılır. Bu özel bir bandajlama sistemiyle yapılır. Parmakların arasındaki nemi önlemek için parmak aralarına gazlı bez konulur. Bunları kendiniz değiştirebilirsiniz. Eğer bunu değiştirdikten sonra parmaklarınızda şişme oluyorsa, bandın yerini değiştirmelisiniz. Bu durumda diyabet hastalığınız ve periferik nöropati hastası iseniz, parmaklarınızın bir arada bantlanmaması gerekir. Bu rahatsızlıkları olanlar iki ya da üç hafta sert tabanlı olan ortopedik ayakkabılar giymek zorundadır. Kırıklar ayağın ön bölümündeyse kısa bacak yürüme alçısı, sert ve düz tabanlı ayakkabı, destekleyici cihaz kullanılır. Ayak kırıklarının iyileşmesi yerine, büyüklüğüne ve derecesine göre altı ya da sekiz haftada iyileşme gösterir. Kırıkların tedavisine başladıktan sonraki hafta kemiklerin düzgün yerleşimini tespit etmek amacıyla yeniden röntgen çekilebilir. Belirtilerin azalmasından sonra ayaklara biraz daha yük verilebilir. Ancak ağrı yeniden oluşursa, bunu hemen kesmeniz gerekir. Cerrahi olarak kırklardan dolayı ameliyata başvurmak ön ayak kemiklerinde nadiren uygulanır. Ancak ameliyat gerekli olursa, başarı oranı yüksek olur.
" } ] }