{ "title": "Ayak Kokusu", "image": "https://www.ayak.gen.tr/images/Ayak-Kokusu-76.jpg", "date": "21.01.2024 22:13:41", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Ayak kokusu, kişinin kendisini rahatsız ettiği kadar, etrafında bulunan insanları da rahatsız eder. Ancak çoğu kişi buna rağmen tedavi olmayı erteleyebilir. Bunun altında yatan en önemli neden kişinin ayak kokusundan utanmasıdır. Vücudumuzda ter bezlerinin en yoğun olduğu alanlar eller ve ayaklardır. Ellerde ayaklar gibi terler. Ancak havayla teması daha kolay olduğu için, elde kokuya neden olmaz. Ayaklar ise ayakkabı içinde kaldığından dolayı ayak kokusu oluşur. Yani ayak kokusunun nedeni terlemedir. Ayak yapısında yaklaşık 250 bin ter bezi vardır. Bu nedenle ayaklardaki terleme kapasitesi yüksektir.

Ayak kokusu neden olur?

Ayaktaki terleme ayakkabı ve nemin etkisiyle bu karanlık ortamda bakterilerin üremesine uygun zemin hazırlar. Ayakta üremeye başlayan bakterilerin kokulu bir gaz üretme özelliği vardır. Ayak kokusu ve bakteriler aynı ortamda izovalerik asitte üretirler. Ortamın daha fazla nemlenmesi yüzünden bakteri üremesi artar ve ayak kokusu daha şiddetli hissedilir Yani ayak kokusunun nedeni bakterilerdir.

Bakteriler karanlık ve nemli yerleri sevdiklerinden, ayak parmaklarının arasında, çorap ve ayakkabı içinde üremeye başlar. Ayaktan dökülen ölü hücrelerle, yağ kalıntıları ile beslenirler. Dolayısıyla ayak kokusuna yol açan organik asitleri üretirler. Bu sülfür bileşenleri ayak kokusunun en önemli sebebidir. Ayakları kıllı olan kişilerde koku sorunu daha fazla olur. Çünkü kıllı bölgeler bakterilerin yaşam alanını genişletir.

Bazen hormon değişimleri de ayak kokusuna neden olabilir. Ancak ayak kokusunun sebebi bu olursa, genellikle geçici bir sorun yaşanır. Hormonların düzene girmesiyle ayak kokusu da kendiliğinden geçer.

Ayak kokusu ile nasıl mücadele edilir?

Ayak kokusundan yakınan kişilerin kaliteli deriden imal edilmiş ayakkabıları giymesi tavsiye edilir. Deri ayakkabılar ayakların hava almasını sağlar ve ayakların nemli kalmasına engel olur. Ayrıca her gün aynı ayakkabıyı giymek yerine, ayakkabıyı değiştirerek giymek gerekir. Yani bir gün giyilen ayakkabı ertesi gün giyilmemelidir. Böylece terin etkisinde kalan ayakkabının tam olarak kuruması sağlanır.

Ayakkabıların içine anti bakteriyel sprey sıkılması, koku önleyici krem ya da pudra kullanılması da ayak kokusunu azaltacaktır. Günümüzde bu ayak bakım ürünlerini her alışveriş merkezinde bulabilirsiniz. Yıkanabilecek ayakkabıları çamaşır makinesine atarak yıkamakta bakterilerin ölmesine neden olur. Ancak ayakkabıların iyice kuruması sağlanmalıdır.

Çoraplarında teri çekecek türden olması ayak kokusunu azaltacaktır. Özellikle pamuklu çoraplar tercih edilmelidir. Sentetik olanlardan, naylon türde olanlardan kaçınmak gerekir.

Ayak kokusu mantarlar nedeniyle de oluşabilir. Bu yüzden ayak mantarı sorunu olanların tedavisini aksatmaması gerekir. Mantar nedeniyle oluşan ayak kokusu daha ağrı olur. Bu yüzden hem mantar tedavisi yapılmalı hem de ayak temizliğine dikkat edilmelidir.

Ayak kokusu için bitkisel öneriler

Mısır nişastası: Ayak kokusunu önlemek için kullanabileceğiniz mısır nişastasını ayakkabıların içine serpiştirebilirsiniz. Bu ayakkabıda deodorant gibi etki gösterir ve kokuya engel olur. Ayrıca ayakkabı içindeki nemi de önler.

Yemek sodası: Yine ayakkabıların içinde bir çay kaşığı kadar yemek sodası konulması nemin önlenmesini ve kokunun emilmesini sağlar. Kokan ayakkabılar içinde, bir gece kavanozda bekletilmiş kuru sage yaprağı ve iki çay kaşığı yemek sodasını ayakkabının içinde bir gün boyunca bekletebilirsiniz. Gerekirse ayakkabılarınızı yemek sodalı suyla silebilirsiniz. Ayaklarınızı da düzenli olarak sodalı suyla yıkamakta kokunun giderilmesine faydalı olur.

Elma, üzüm sirkesi: Ayaklarınızı kokunun etkisinden kurtarmak için haftada birkaç defa sirkeli suyla ayaklarınızı yıkayabilirsiniz. 15 dakika kadar sirkeli suda bekletebilirsiniz.

Tuz: Ayak kokusu için doğal çarelerden biri de tuzdur. Ilık suya biraz tuz atarak ayaklarınıza tuz banyosu yaptırabilirsiniz. Özellikle kaya tuzu kullanmak daha faydalı olur. Ayaklarınızı ve parmak aralarını tuzlu suyla iyice yıkamalısınız.

Siyah çay: Demlediğiniz çaydan kalanı ayak kokusunu gidermek için kullanabilirsiniz. Çayın içine biraz buz atarak ayaklarınızı çayla silin. Çayda bulunan tanik asit ayak kokusunu gidermede oldukça etkilidir.
" } ] }