{ "title": "Ayak Parmağı Çatlağı", "image": "https://www.ayak.gen.tr/images/Ayak-Parmagi-Catlagi-25.jpg", "date": "20.01.2024 13:50:26", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "
Ayak parmağı çatlağı, vücudun tüm yükünü gün boyu taşıyan ayaklara çok iyi bakmamız gerekir. Eğer ayak bakımını ihmal ederseniz çeşitli birçok sağlık problemleri ortaya çıkar. Ayakla ilgili ortaya çıkan problemler çoğu zaman ayak parmak çatlağı olarak kendisini belli eden rahatsızlardır. Vücudun bütün yükünü gün boyu taşıyan ayakların genel anatomik yapısına bakıldığında üç temel kısımdan meydana geldiğini görüyoruz.
Ayak tarsal kemiklerinde laderal müneiform, talus, intermediate, kalkaneus, medial, naviküler, beş adet falanks ile metatars olmak üzere baş parmakta ve iki diğer parmakta tam üç adet yani toplamda yirmi altı tane ayak kemiği ile otuz üç eklem, oniki kas ve on dokuz tane intrinsik kas vardır. Koşarken, yürürken gün boyu hareket ederken oldukça dikkatli olmak gerekir eğer sakatlanma olursa ayak sorunlarını kırık, çatlak ya da ezik şeklinde kendini belli eder. Bu sebepten dolayı yere çok sağlam basmalı ve dikkatli yürümek gerekir. Yürürken sağa sola değil önümüze bakmamız gerekir. Vücutta en hassas yapıya sahip olan kemik yapısı ayak kemikleridir. Diğer iskelet ve kemik yapıları çok daha sağlam olur. Oldukça dayanıksız ve ince olan ayak yapısı çeşitli birçok kazalar sonrasında hasar görür. Bu hasarlar şunlardır;
Bu etkenler ayak parmağının çatlamasına yol açan en büyük nedenlerdir. Ayrıca dengesiz beslenme, kalsiyum eksikliği ve aşırı kilolar da risk faktörleri arasında gelmektedir. Ayak parmağı çatlağı önemsiz gibi görünse bile ihmal etmeden mutlaka doktora gitmeniz gerekir. Bazı kişiler bu durumu önemsiz gibi görse bile çok ciddi problemlere yol açar. Ayak parmağında oluşan çatlaklar mutlaka Uzman bir doktor tarafından detaylı bir şekilde muayene edilerek tedavi edilmesi gerekir.

Ayak Parmağı Çatlağı Belirtileri Nelerdir?
Ayak Parmağı Çatlağı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Ayak parmağı çatlağı tedavisinde bazı kişiler reçetesiz satılan ilaçlar ile ağrı ve iltihap oluşumunu önler. Bazı kişilerde doktora giderek daha detaylı tedavi olmaktadırlar. Doktor tedavi esnasında ilk önce röntgen çeker sonuçlara bakarak teşhis koyar ve daha sonra gerek duyarsa alçıya alır. Ayak parmağı çatlağı hasta kişinin sağlık durumuyla yaşına bağlıdır. Eğer hasta kişi gençse oluşan çatlak çok daha çabuk iyileşir. Ayak parmağı çatlağı tedavisinde kullanılan bir diğer yöntemde mikrocerrahi yöntemidir. Mikro cerrahi tedavi yönteminde oluşan çatlak eğer birden fazlaysa butedavi yöntemi ile çok daha çabuk iyileşir.
" } ] }