{ "title": "Ayak Tabanı Ağrısı", "image": "https://www.ayak.gen.tr/images/ayak-tabani-agrisi.jpg", "date": "21.01.2024 12:35:27", "author": "Aşık", "article": [ { "article": "
Ayak tabanı ağrısı, ayak tabanında meydana gelen şiddetli ya da sızlama şeklinde olan ağrılar birçok insanı rahatsız etmektedir. Bu ağrıların oluşumu ayağın hassas dengesinin bozulmasından kaynaklanabilir. İnsanlar ayakta durdukları zaman vücut ağırlıkları eşit olarak dağıtılmaktadır. Vücudun yükü ilk olarak ayak topuk kemiğine ve ayaktaki birinci tarak kemiğinin başına gelmektedir. İkinci olarak beşinci tarak kemiğinin başına, üçüncü olarak ise 2,3 ve 4. Tarak kemiğinin başlarına gelir. Ayak tabanında zeminle teması sağlayan üç nokta vardır. Bu üç nokta sayesinde dengede durmamız kolaylaşır. Birinci parmaktaki iki kalın kemik ayağın temas ettiği yeri itebilmek için kullanılır. Beşinci parmaktaki kemiklerin kısalığı, metatarsal kemiklerden kaynaklanır. Bu yapı vücudu ileriye doğru itmek için şarttır. Diğer temas noktası ise topuk kemiğidir. Topuk kemiği hassas bir şekilde dengelenmiştir. Ayaklar yere tam olarak bastığında, vücut ağırlığının üç katı bir ağırlığı kaldırabilecek güce sahip olur. Ayak tabanı ağrısı ayakların sağlığına dikkat edilmediğinde ve bazı hastalıklar sonucunda oluşabilir.

Ayak tabanı ağrısının sebebi nedir?

Ayak tabanında ağrıya neden olan hastalıklar içinde en yaygın olanı morton nöroması adındaki rahatsızlıktır. Ağrı ayak tabanında tarak kısmında devamlı olarak hissedilir. Bu sinirin iyi huylu tümörü olsa da gerçek bir tümör değildir. Ayak parmaklarına kadar giden digital sinirin etrafındaki dokuda kalınlaşma meydana gelir. Nöroma sinir ayak parmağı kemiklerine bağlanmak için ligamentin altından geçerken meydana gelir. Morton nöroması çoğunlukla üçüncü ve dördüncü ayak parmaklarının arasında ve travmaya ya da aşırı basıncın irritasyonuna verilen bir cevaptır. Kadınlarda erkeklere nazaran oluşma sıklığı yaklaşık olarak on kat daha fazladır.

Morton nöroması belirtileri nedir?

Ayak tabanından parmaklara kadar yayılan yakıcı bir ağrıyla kendini gösteren bir rahatsızlıktır. Günlük aktivitelerde ve ayakkabı giyildiğinde ayak tabanı ağrısı artar. Geceleri ise nadir olarak ağrı oluşur. Aynı zamanda ayak parmaklarında uyuşma gibi etkilere sebep olabilir. Yüksek topuklu ve dar ayakkabılar ağrıları arttırabilir. Bunlar kemiklere baskı yaparak, siniri sıkıştırdığından ayakta ağrılar artış gösterir.

Teşhis ve tedavisi nasıl yapılır?

Fiziksel muayene sırasında kemiklerin arasında elle hissedilecek kitle ya da tıkırtı sesi gelebilir. Kemiklere uygulanan basınçla, ağrıya neden olan baskı noktaları tespit edilir. Çekilen röntgen filmleri ayak kemiklerinde olabilecek gerilim kırıklarını tespit etmeye yarar. Rahatsızlığın teşhisinden sonra bazı tedaviler uygulanır. Bunlar;
Bu tedaviler hastaları %80 oranında rahatlatacak tedbirlerdir. Eğer bunlara rağmen rahatlama sağlanamıyorsa, ameliyat kararı alınabilir. Ameliyat sırasında sinirin bir bölümü kesilerek ya da etrafındaki dokular serbest bırakılarak, ayak tabanı ağrılarından kurtulabilirsiniz.
" } ] }