{ "title": "Ayak Topuğu Ağrısı", "image": "https://www.ayak.gen.tr/images/ayak-topugu-agrisi.jpg", "date": "20.01.2024 15:24:21", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Ayak topuğu ağrısı, ayak topuğunda ağrı, topuğun, ön, arka ya da alt kısmında meydana gelebilir. Ağrı zaman ilerledikçe şiddetlenerek hareket kıstlaması yaşanabilir. Ağrı genellikle tek ayak topuğunda görülse de nadir durumlarda iki ayakta birden görülebilir.

Ayak ağrısında en belirgin semptom sabahları şiddetli ağrı, otururken ya da kalkarken ortaya çıkan şiddetli ağrılardır. Ağrılar yürüyüş yapıldığında azalabilir. Belli bir süre hareketsiz kalındıktan sonra ayağa kalkıldığında ağrının şiddeti azalabilir. Yürüyüş yapmak ayak topuğu ağrısını hafifletiyor gibi görünse de uzun mesafeli yürüyüşler ya da uzun saatler ayakta kalmak ağrıyı şiddetlendirebilir.

Ayak topuğu ağrısı birçok nedene bağlı olarak yaşanabilir. Yürüme bozuklukları, aşırı kilo, yaralanmalar, kalitesiz ayakkabı seçimi gibi birçok faktör ayak topuğu ağrısına neden olabilir. Ayak topuğu ağrısı ile beraber, iltihap, şişme, kızarıklık gibi şikâyetler oluşmuşsa ve bu tür şikâyetler günlük hayatı olumsuz etkiliyorsa vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.

Ayak Topuğu Ağrısı Neden Olur?

Topuk Dikeni: Ayak topuğu kemiğinin altında tıpkı kemiğe benzer bir çıkıntının meydana gelmesi durumuna topuk dikeni adı verilir. Kemik büyümesi ile alakasız olarak gelişen çıkıntı, ayakta kas zorlanması, zedelenme gibi nedenlerden dolayı ayak altında kalsiyum birikmesi sonucu oluşur. Topuk dikeni nedeniyle topuğa diken batıyormuş gibi bir ağrı hissedilir. Daha çok koşu ve zıplama ile alakalı spor ile uğraşan kişilerde görülür. Obeite, ayağa uygun olmayan ayakkabı seçimi, vücutta yaşanan biyokimyasal dengesizlik topuk dikeni nedenleri arasındadır.

Ayağın İçe Fazla Basması: Ayağın normal dışa içe basması nedeniyle ayak ve ayak bileği vücudu dengede tutmakta zorlanır. Ayak özellikle baş parmaktan güç alarak yerden kalkar. Dolayısı ile topuk kemiğinde yer alan bağ ve tendonlar sıra dışı şekilde gerilerek çekilmeye yol açar. Ayağın içe fazla basması tıp dilinde artmış pronasyon olarak adlandırılır ve ayak topuğu ağrısında en sık karşılaşılan nedenler arasındadır.

Aşil Tendiniti: Topuk ve beliğin arka tarafında meydana gelen ağrılardır. Bileğin arka kısmında topuk kemiğine uzanan aşil tendonun iltihaplanması ile ortaya çıkar. Fazla yürüyüş yapan, koşu yapan, uzun saatler ayakta duran kişilerde yaygın bir şekilde görülür.

Ayak Topuğu Ağrısı Diğer Neden Olur?
Ayak Topuğu Ağrısı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Ayak topuğu ağrısında genellikle ağrı kesici ilaçlar ve egzersizler eş zamanlı olarak kullanılır. Bu sayede ağrı kontrol altına alınarak iyileşme süreci kısaltılır. Çoğu hasta 1 yıl içinde tedaviden olumlu sonuç alabilir. Ancak bazı durumlarda cerrahiye gerek duyulabilir. Ayak topuğu ağrısında diğer tedavi seçenekleri;

Dinlenme: Ayak topuğu ağrısı tedavisinde en önemli ayrıntı ayağı mümkün olduğunca dinlendirmektir. Uzun süreli yürüyüşlerden ve fazla yakta kalmaktan kaçınılarak ağrılar kontrol altına alınabilir. Dinlenme ile ağrıya yönelik egzersizler ihmal edilmemelidir.

Ayakkabı Seçimi: Ağrı nedeniyle doktora başvurulduğunda doktor ayakkabı seçimi hakkında hastayı aydınlatabilir. Ayak tabanını destekleyen ve topuğun rahat etmesini sağlayan ayakkabıların seçilmesi gerekir.

Buz Kompresi: Gün içinde birkaç kez ayak topuğuna buz kompresi uygulamak ağrıyı hafifletebilir.

İğne Tedavisi: Uygulanan tedavi seçeneklerine rağmen topuk ağrısı hala devam ediyorsa doktor kortizon içeren iğnelere başvurabilir. Kortizon içerikli iğneler iltihaplar için oldukça etkilidir. Çok dikkatli kullanılmalıdır. İğneden önce lokal anestezi uygulanarak hastanın acı çekmemesi sağlanır.

Şok Dalga Tedavisi: Ayak topuğu ağrısında oldukça başarılı bir tedavi yöntemidir. Tedavi nedeniyle hasta herhangi bir acıya maruz kalmadığı için anesteziye ihtiyaç duyulmaz.
" } ] }