{ "title": "Ayak Topuk Ağrısı", "image": "https://www.ayak.gen.tr/images/ayak-topuk-agrisi.jpg", "date": "20.01.2024 02:20:37", "author": "İlgün", "article": [ { "article": "
Ayak topuk ağrısı, yürüme esnasında ayakların her birine 60 tonluk bir baskı uygulanmaktadır. Ayaklar bu nedenle olumsuzlukların eşlik etmesi halinde bu durumdan olumsuz olarak etkilenir. Yürüme sırasında, spor etkinliklerinde, uygunsuz ayakkabılar giyildiğinde ya da çıplak ayakla uygun olmayan yüzeylerde yüründüğünde ayak topuk ağrısı oluşur. Çoğu insan bunu önceleri pek önemsemez. Yaptığı aktiviteye devam eder. Bunlar devam ettirildiği sürece topuk ağrısı daha fazla kötüleşir. Kronikleşen ağrılar çeşitli sorunlara yol açabilir.

Ayak topuk ağrısının sebepleri nedir?

Topuk ağrısı farklı sebeplerden dolayı oluşabilir. Topuk ağrısı yapan etkenler, topukta iki farklı türde ağrıya sebep olabilir. Bunlar topuğun alt kısmında ağrıya neden olan etkenler ve topuğun arka kısmında olan ağrıyı oluşturan etkenlerdir. Hareketlerde zorlama, koşma, hoplama gibi eylemler ayak parmaklarından itibaren topuğa kadar uzanan adalelerin inflamasyonuna sebep olur. Meydana gelen ağrı topuğun altında ve merkez bölümünde toplanır. Önceleri hafif olan ağrılar, dinlenme sonrasında yeniden şiddetlenebilir.

Ayak topuk ağrısı hangi bölgelerde oluşur?

Topuğun altındaki ağrılar: bu bölgede oluşan ağrılar topuktan baş parmağa kadar giden adalede meydana gelir.
Topuğun arkasındaki ağrılar: Topuğun arkasında oluşan ağrıların olması halinde, aşil tendonunun topuğa bağlandığı yerde enflamasyon meydana gelmiştir. Topuğun ayakkabıya sürtmesi, koşma gibi durumların sonucunda oluşur. Zamanla deride kalınlaşma, kızarıklık ve şişlik yapabilir. Dokunmayla bile hassasiyet meydana gelir. Hareketin yapılmasıyla ağrı yenden başlar. Çıkıntı yaparsa ayakkabı giyildiğinde rahatsızlığa sebep olur.

Ayak topuk ağrısı nasıl tedavi edilir?
Bu tedavi şekillerinden fayda göremeyen hastalara, biyolojik tedavi denilen özel tedavi uygulanmalıdır. Bu yöntemde hastanın kanından ayrıştırılan trombosit hücreleri ağrı olan bölgeye enjekte edilmektedir. Bu uygulama iyileşmeyi hızlandıran bir yöntemdir.
" } ] }