{ "title": "Ayak Üşümesi", "image": "https://www.ayak.gen.tr/images/ayak-usumesi.jpg", "date": "19.01.2024 11:07:51", "author": "Rayihan", "article": [ { "article": "
Ayak üşümesi, kış aylarında havaların soğuk olduğu dönemde normal olarak karşılanabilir. Ayaklar vücudun alt kısmında olduğundan, kanın geç ulaştığı bölgelerdir. Soğuk havalarda kan öncelikle hayati organların zarar görmemesi için buralarda toplanır. Bu nedenle ayaklar ve eller daha geç ısınır. Ancak havaların normal olduğu dönemlerde ayaklarda üşüme olması normal değildir. Bu dönemlerde ayaklarda üşüme olması, bir sağlık sorununu düşündürmelidir. Bu sorunlar hormonal dengesizlikler, dolaşım sorunları, kansızlık gibi değişik rahatsızlıklar olabilir. Bunun yanında alkol ve sigara kullanımı, vücudun susuz kalması gibi etkenlerde ayak üşümesine neden olabilir. Bu sorunun öncelikle bir dahiliye uzmanı tarafından incelenmesi, daha sonra üşümeye neden olan rahatsızlığa göre uygun bir branşta tedavi olunmalıdır. Fizik tedavi, nöroloji, kalp ve damar cerrahisi tedavi olmanıza yardımcı olabilir.

Ayak üşümesinin sebepleri nelerdir?

Kan dolaşım bozukluğu: Ayak üşümesinin en önemli sebeplerinden biri dolaşım bozuklukları olarak kabul edilir. Bu sorunlarda ayakların ısınmasına yetecek kan miktarının bölgeye gitmediği düşünülmelidir. Buna sebep olabilecek etkenler hareketsiz bir yaşam sürmek, sürekli olarak masa başında olmak olarak gösterilebilir. Günlük yaşamda biraz daha hareketli olmak, yürüyüş ve egzersiz yapmak kan dolaşımını hızlandıracağından, ayak üşümesinin önüne geçebilir. Ancak dolaşım bozukluğu mutlaka araştırılmalı ve tedavi edilmelidir. Bu sorun kalp hastalıkları, kan pıhtılaşması gibi daha büyük sorunlara neden olabileceğinden, mutlaka üzerinde durulmalıdır.

Tiroit bezinin az çalışması: Tiroit bezinden üretilen hormonlar sağlığın korunasında, vücudun işlevlerini yerine getirmesinde son derece önemlidir. Tiroit bezinden yeteri kadar tiroit hormonu üretilmezse buna hipotiroidi adı verilir. Bu durumda metabolizmada yavaşlama meydana geleceğinden, sağlık sorunları oluşmaya başlar. Cilt sorunları, saç dökülmesi, kilo artışı gibi etkilerinin yanında ayaklarda üşüme görülür. Bu nedenle ayak üşümesi sorunu bulunan kişiler bir kan testi yaptırarak, bunun nedenini öğrenmelidir. Eğer sorun tiroit bezinden kaynaklanıyorsa, ilaç tedavisiyle bu sorunu rahatlıkla aşabilirler.

Raynaud hastalığı: Hipotiroidi sorunu olanlar kullandıkları ilaçlara rağmen, ayak üşümesi şikâyetleri devam ediyorsa, Raynaud hastalığı araştırılabilir. Bu hastalıkta stres ya da soğuk havanın etkisiyle kan damarlarında oluşan kasılmalardan dolayı ayaklara ve ellere daha az kan gitmektedir. Bunun sonucunda ayak parmaklarında renk değişimleri meydana gelebilir. Parmakların rengi kırmızı ya da maviye dönebilir. Kan damarlarının açılmasıyla bu renkler ve ayak ısısı normale döner. Raynaud hastalığı tek başına ya da başka bir rahatsızlıkla birlikte gelişme gösterebilir.

B12 vitamin eksikliğinden kaynaklanan kansızlık: Vücutta B12 vitamin eksikliğinden dolayı yeteri kadar kırmızı ve sağlıklı kan hücresi üretilmezse, pernisiyöz anemi adı verilen kansızlık durumu gelişebilir. Kanda bulunan kırmızı kan hücrelerindeki eksiklik vücuttaki dokulara giden oksijen miktarını azaltıcı önemli bir etkendir. Vücuttaki kansızlıktan nefes darlığı, halsizlik, baş dönmesi, uyuşukluk, kaslarda güçsüzlük gibi etkilerin yanında ayaklarda üşüme meydana gelebilir. B12 vitaminin eksikliği beslenme hatalarından olabileceği gibi enfeksiyonlar ve bazı ilaçlardan kaynaklanabilir. Bunu gerekli kontrollerden sonra öğrenebilir ve gereken tedbirleri alabilirsiniz.

Fibromiyalji (Kas romatizması): Ayaklardaki üşümenin nedeninin tespit edilemediği durumlarda kas romatizması akla gelmelidir. Ayaklarda üşümeyle birlikte vücutta yaygın olarak görülen kas ağrıları, tutukluklar, sızlamalar ve yorgunluk oluyorsa, fibromiyalji hastalığı sizi etkilemiş olabilir. Bu konuda özellikle kadınlar risk altındadır. Hastalığın tedavisi düzenli bir hayat, doğru beslenme, uyku düzenine dikkat etmek, ilaç tedavisi, egzersizler ile olmaktadır. Ayrıca masaj ve fizik tedavi fayda sağlayıcı önlemlerdir.

Periferik nöropati: El ve ayaklarda uyuşma, yanma ve karıncalanma gibi belirtilerle sinir hasarına işaret eden periferik nöropati, vitamin eksikliğinden, enfeksiyondan ya da toksinlere maruz kalmaktan dolayı oluşabilir. Diyabet hastalarının kan şekerini kontrol altında tutması bu hastalıktan korunmalarına yardımcı olabilir. Ayaklarda temasla soğukluk hissedilmese bile, bu hastalar ayaklarının üşüdüğünü düşünürler. Hastalığın bütün sinirleri etkisi altına almaması için mutlaka doktora gidilerek tedaviye başlanmalıdır.

Periferik arter hastalığı: bu hastalık damarlarda daralmaya ve tıkanmaya neden olmaktadır. Damarlarda biriken kolesterol plakları ve damar sertliği gelişimi hastalığın nedenleri arasındadır. Damarlarda oluşan tıkanmayla ayaklara yeteri kadar kan gitmemesinden dolayı, ayaklarda üşümeye neden olabilecek bir rahatsızlıktır. Ayakta üşüme her ikisinde olabileceği gibi, sadece bir tanesinde gelişebilir. Üşümeyle birlikte kramplar, iyileşmeyen ayak yaraları varsa bu hastalıktan şüphelenmek gerekir.
" } ] }