{ "title": "Ayakta Ödem", "image": "https://www.ayak.gen.tr/images/ayakta-odem.jpg", "date": "19.01.2024 07:58:40", "author": "Sakine Çankaya", "article": [ { "article": "Ayakta Ödem, vücudumuzdaki dokular arasında fazla miktarda sıvı birikmesine ödem denmektedir. Bu durumda ödem oluşan yerde şişlik meydan gelir. Ödem şişlikleri en çok ayaklarda, ellerde, bileklerde, bacaklarda ve kollarda görülür. Bunun yanı sıra iç organlarda da ödem oluşabilmektedir. Bu ödem belli başlı akciğerde, beyinde ve gözde görülebilmektedir. Bölgesel ödemlerin yanı sıra vücutta genel bir ödemde oluşabilmektedir. Ödem aniden olabileceği gibi yavaş yavaş da oluşabilmektedir. Bazen vücutta ödem olduğu anlaşılmayabilir. Ön belirti olarak kişi kilo aldığını düşünebilir hatta gözlerde şişme ile de kendini gösterebilir.

Ayakta Ödem; ödemin en çok görülen yerlerinden bir tanesi de ayak bileğidir. Sıvı birikmesi olarak adlandırılan ödem, alınacak basit önlemlerle önüne geçilebilir. Sıvı birikimini önlemek için öncelikle hayat tarzınızda basit değişiklikler yaparak başlayabilirsiniz. Tabi en başta ayakta ödeme sebep olabilecek hastalıkları elemek gerekmektedir. Bu hastalıklar, kalp damar hastalıkları, hormonal bozukluklar, karaciğer hastalıkları ve bazı alerjilerdir. Bunun için öncelikle bir doktora görünmek gerekmektedir.

Ayakta ödem uzun süre ayakta kalmaktan, kan dolaşım sistemindeki sorunlardan, diyabet gebelik veya metabolik bir hastalığın varlığında, ayakları uzun süre hareketsiz ve sarkık bırakıp bırakmamaktan, ödemle birlikte herhangi bir burkulma, incinme veya kırığın olup olmadığına bir de aşırı tuz tüketimine bağlı olup olmadığına bakılmalıdır. Ayakta ödem herhangi bir hastalık sonucu oluşuyor ise öncelikle hastalığın tedavi edilmesi gerekmektedir. Şayet ödem herhangi bir hastalığa bağlı değil ise bazı önlemlerle ödem kontrol altına alınabilmektedir. Ödemin iyileşmesi için öncelikle ayağa ve ayak tabanların iyi bakmak gerekmektedir. Ayağı her gün ılık bir su ile yıkayın, yumuşak bir havlu ile ayak tabanlarından kurutun, ıslak bırakmayın, mümkün olduğu kadar ayaklarınızı sarkıtmadan ve aşırı ayakta durmaktan kaçının, özellikle sigara içmekten ve bacak bacak üzerine atmaktan kaçının, her fırsatta ayaklarınızı kalp seviyesinden yukarıda tutun, fazla tuz tüketmeyin, hafif egzersizler yapıp C vitamininden zengin beslenin.
" } ] }