{ "title": "Ayakta Siğil", "image": "https://www.ayak.gen.tr/images/Ayakta-Sigil-82.jpg", "date": "19.01.2024 08:04:23", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Ayakta siğil, virüsler sebebiyle oluşan siğil bir tür enfeksiyon hastalığıdır. Oluştuğu bölgeye göre şeklinde, renginde ve ebatında farklılıklar gözlemlenebilir. Bağışıklık sisteminin zayıf olduğu anlarda vücuda yerleşen ve uzun süre kuluçka dönemi geçirdikten sonra ortaya çıkan siğillerin mutlaka tedavi edilmesi gerekir.

Ayakta siğil, genelde ayak tabanında görülür. Gri, siyah ya da kahverengi bir renkte olup büyüklükleri değişken olur. Havuz, spor salonları gibi ortak kullanım alanlarından bulaşma riski yüksektir. Siğil kişiden kişiye kolaylıkla bulaşabilir. Siğil gelişimi kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Bazı vakalarda ayak tabanında ortaya çıktıktan sonra yıllarca şekil ve boyutunda hiçbir değişim olmadan seyrini koruyabilir. Genelde nasırla karıştırılsa da nasırdan çok farklıdır. Siğil ayakta çıktıktan sonra diğer bölgelere teması sebebiyle kısa sürede yayılım gösterebilir.

Ayakta siğil özellikleri nelerdir?
Ayakta siğil tedavisi nasıl yapılır?

Ayakta oluşan siğilin seyrini durdurmak ve tedavisini yapabilmek için mutlaka bir doktora başvurulmalıdır. Bazı siğiller kişinin yürümesini dahi engelleyebilir. Ergen ve çocuklarda gelişen siğiller de daha dikkatli olunmalıdır. Tıbbi tedavi haricinde ev tedavileriyle de siğil tedavi edilse de öncelikli olarak tıbbi tedavi uygulanmalı, ev tedavisi tıbbi tedaviye destek amacıyla kullanılmalıdır.

Salisilik asit tedavisi: Yakı, krem ve boya şeklinde eczanelerden temine dilebilen bir ilaç türüdür. İlaç kullanımından önce ayaklar yıkanarak kurutulmalıdır. Ayaklar yıkanarak kullanıldığında cilt ilacı daha kolay emer. İlaç sadece siğil bulunan alanlara sürülmelidir. İlaç kullanıldıktan sonra ayaklar uygun bir fırçayla fırçalanarak siğillerin tedavisi sağlanabilir.

D vitamini: D vitamini içeren merhemler ayak siğili tedavisi için kullanılabilir.

Ayak siğili bitkisel tedavi nasıl yapılır?

Aloe vera: Ciltte meydana gelen problemler üzerinde oldukça etkili olan aloe vera, cildin rahatlamasını sağlar. Ayakta oluşan siğiller içinde oldukça faydalıdır. Siğile uygulandıktan sonra siğil üzerinin fırçalanması gerekir.

Hint yağı: Karbonatla lapa şekline gelene kadar karıştırılan Hint yağı, siğillerin üzerine uygulanarak hijyenik bir bantla üzeri kapatılır. Siğillerin yumuşaması beklenerek fırçalama yöntemiyle bölge temizlenir.

Elma sirkesi: Birçok derde deva olan elma sirkesi, ayak siğili tedavisi içinde başarılı bir yöntemdir. Elma sirkesi kullanılmadan önce siğillere vazelin sürülür. Siğillere vazelin bir parça pamuk yardımıyla sürülmelidir. Elma sirkesine yine bir parça pamuk batırılarak siğillerin üzerine kapatılır. Elma sirkesi ilk uygulandığında bölgede ağrı ve yanma yapabilir. Üzeri bantlanarak kapatılır. İşlem gece yapılarak sabaha kadar bekletilir. Birkaç gün devamlı tekrarlandığında olumlu etkilerinden yararlanılabilir.

Çiğ patates: Patates soyularak dilimlenir. Siğilin bulunduğu bölgeye yerleştirilerek üzeri sarılır. Gece uygulanıp sabaha kadar bekletildiğinde daha etkili olur.
" } ] }