{ "title": "Ayakta Şişlik", "image": "https://www.ayak.gen.tr/images/ayakta-sislik.jpg", "date": "21.01.2024 21:18:18", "author": "AYŞE AKŞAHİN", "article": [ { "article": "
Ayakta şişlik, vücuttaki, herhangi bir uzuvdaki şişlik sıvı toplanması sonrasıoluşur. Şişliğin tıpaki karşılığı Ödem olarak adlandırılmaktadır. Ödem sonucu bu organ, normal büyüklüğünden farklı olarak büyük görünecektir. Bazı ödemlerde ateş, ağrı, kaşıntı, sızı gibi olumsuz birtakım ödemlerde ise ağrı oluşmamaktadır. Ayağın şişmesi ile ilgili birçok durumda ölüm tehlikesi bulunmamaktadır. Riskli olan durumlar ise doku zedelenmesi ve kanaması durmayan durumlardır. Bu vakalar çok acil tedavi gerektiren tıbbi durumlardır. Ayak şişmesi ile doktora başvuran hastada, özellikle iki ayak da şişmişse kalp yetmezliği ya da böbrek yetmezliği söz konusu olabilir. Bu durumda önce bir iç hastalıklar yani dahiliye uzmanına baş vurmak gerekir. Bunun için uygulanan basit bir test, bacağın diz altında kemiğin bulunduğu yere parmakla bastığınızda eğer bir boşluk, çukurluk kalıyorsa buna iz bırakan şişlik (Ödem) adı verilir. Bu şekilde iki ayakta da görülen bir sonuç genellikle kalp yetmezliği ya da varislerin yani toplar damarların genişlemesine sebep olarak bir toplar damar topluluğunda kan toplanmasını gösteren bir bulgudur ve mutlaka dahiliye uzmanına gidilmesi gerekmektedir.

Fakat tek tarafta görülen bir şişlik varsa o zaman o bölgedeki sorunları ortaya çıkarmaya yönelik teşhis yöntemlerine gidilmelidir. Bu da ultrason, tomografik tetkikler, hastanın detaylı muayenesi bu tedaviye yardımcı olur. Ayak şişmesi birçok sebepten olabilir. Uzun bir süre ayakta kalmak, gebelik, ayak burkulması, kalp ve kalbe bağlı dolaşım sistemi bozuklukları gibi birçok sebebe bağlı olabilir. Bu sebeple ayak şişmelerini tek taraflı ayak şişmesi ve iki taraflı ayak şişmeleri olarak ikiye açıdan ele almak daha sağlıklı olacaktır. İki taraflı şişmeler yani ödemler genellikle böbrek yetmezliği veya kalp hastalıklarının öncü belirtileri olabilir. Tek taraflı şişmeler genellikle tehlikeli olmayıp incinme, zedelenme gibi sebeplerden oluşabilir. Ayakta meydana gelen şişlikler ağrısız bir şişlik olabileceği gibi, ağrılı olup morarmalar, kaşıntı, hissizlik belirtisi, kızarıklık, sertleşme ve hassasiyet gibi belirtiler de eşlik edebilir. Bunlara ek olarak, bazı durumlarda ayağın yumuşak doku ya da derideki bir enfeksiyondan durumundan söz edilebilir.
" } ] }