{ "title": "Diyabetik Ayak", "image": "https://www.ayak.gen.tr/images/diyabetik-ayak.jpg", "date": "20.01.2024 16:14:42", "author": "Gülistan Ateş", "article": [ { "article": "
Diyabetik Ayak, Şeker hastalarının ayaklarında meydana gelen yaralar ve şekil bozuklukları diyabetik ayak olarak adlandırılır, bir metabolizma hastalığıdır. Kişilerin hayatını etkileyen ciddi sorunlara yol açabilir. Problem oluşmadan önce ya da erken dönemde gerekli önlemler alınmalıdır. Aşırı basınç yükü ve işin içine enfeksiyonun da katılmasıyla oluşan bu hastalık kimi zaman organ kaybına kadar gidebilmektedir.

Nedenleri: Uyarıcı ağrı ve acı duyularında azalma veya acı duyularının kaybı, derinin kuruması ve esnekliğini kaybetmesi, ayakta meydana gelen şekil bozuklukları, damar yetmezlikleri.

Ayak muayenesinde dikkat edilmesi gerekenler?

Ayakta kızarıklık, ısı artışı, hassasiyet, yara, şekil bozukluğu ve nasır olduğu zaman muayenelerde dikkat edilmesi gerekir.

Alınması gereken önlemler?

Sigara içenlerin, sigara içmemeleri veya mümkün olduğu kadar azaltmaları, şekeri yüksek ya da düşük seyreden hastaların şeker seviyesi kontrollerini zamanında yapmaları, verilen diyete uyulması, bahsettiğimiz üzere bu hastalıkta tercih edilen ayakkabı ve çorapların maddesi ve ayağa uygunluğu büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle, çorap ve ayakkabıların kontrolleri yapılmalıdır, çoraplar sık değiştirilmeli, hijyenik olmasına özen gösterilmeli, evde dahi çıplak ayakla dolaşmamalı, son olarak dinlenme de önemli bir husustur. Ayakları dinlendirmeli ve bacaklar yükseğe kaldırılmalıdır. Bu bacakların altına konulacak bir yastık aracılığıyla veya yere yatar vaziyette bacakları duvara dikerek yatmak şeklinde olabilir. Ayakları ısıtmak için soba ya da kalorifer, sıcak su torbaları gibi bir ısıtıcı kesinlikle kullanılmamalıdır.

Günlük Ayak Bakımı Nasıl Yapılmalı?

Her şeyden önce hijyenik olmakla başlanmalı işe. Ayaklar yıkandıktan sonra mutlaka kurulanmalı, ayak tamamen nemlendirici kremle nemlendirilmeli, tırnaklar düz bir şekilde kesilmeli, ayakları aşırı sıcak ve soğuktan uzak tutmalı, Ayakta oluşmuş yaraların üzerine basmamaya özen gösterilmelidir.

Ayakkabı Seçimi ve Seyahat Esnasında Yapılması Gerekenler
Diyabetik Yaranın İlerlemesi Nasıldır?

Ayak derisindeki kızarıklık ile başlar ve öbek öbek su birikimleri oluşur, bu su toplayan bölgeler ya da farklı alanlarda yüzeysel yaralar gelişir. Bütün yaralar yüzeysel olmakla kalmaz, bazı kişilerde yanlış ayakkabı, çorap, hijyen gibi durumlara dikkat edilmemesiyle derin yaralar meydana gelir. Bu yaralar deri altı enfeksiyonlara yol açar ve daha da ilerisi kemik enfeksiyonu meydana gelir, ayak kemikleri enfekte olur. Bu durum bu hastalıkta gelinen en tehlikeli noktadır, gangren ile sonuçlanır.
" } ] }