{ "title": "El Ayak Ağız Hastalığı", "image": "https://www.ayak.gen.tr/images/el-ayak-agiz-hastaligi.jpg", "date": "21.01.2024 03:01:34", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
El ayak ağız hastalığı, en fazla 5 yaşın altındaki çocukları etkileyen viral bir rahatsızlıktır. Ancak bazen yetişkinlerde bundan etkilenebilir. El ayak ağız bölgesinde meydana gelen döküntülere ateş eşlik eder. Nedeni echo virüs, poliovirüs, coxacki virüs türü virüslerde meydana gelen enterovirüs ailesidir. İçlerinde en fazla coxsackie virüs A16 nedeniyle oluşur. El ayası ve ayak tabanında düz döküntüler olur. Bazen döküntülerin içleri su toplayabilir. Kırmızı küçük lekeler ilerleyen zamanda ülserleşme eğilimi gösterir. 1-2 günde deri döküntüsü ilerler. Nadir olarak kalça, dizler ve genital bölgeyi etkiler. Bebeklerde yutma güçlüğüne neden olabilir. Bazen el ayak ağız hastalığı yayılmaz ve belirli alanda kalır.

El ayak ağız hastalığı gelişimi

Bu rahatsızlık döküntüden sonra nadiren aseptik menenjit, ensefalit tipi komplikasyonlara yol açabilir. İnsanlara birbirinden bulaşma temas yoluyla olur. Virüs boğaz bölgesinde, gaita ve döküntüler arasında yerleşir. Meydana gelen lezyonlara temas etme ya da oral yol hastalığın bulaşmasını sağlar. İyileşen hastalar belirli bir süre taşıyıcı olurlar. Bu sebeple hastalar tam olarak iyileşinceye kadar sağlıklı kişilerden izole edilmelidir. Yetişkin kişiler bu hastalığı herhangi bir belirti olmadan geçirebilir. Hatta ağrılı başka bir hastalıkla karıştırılabilir.

El ayak ağız hastalığı nasıl teşhis edilir?

Doğru bir tedavinin uygulanması bakımında, bu hastalığa doğru tanı konmalıdır. Bu nedenle hastanın yaşı, meydana gelen döküntülerin özellikleri ve semptomlar en iyi şekilde değerlenmelidir. Döküntülerden parça alınarak virüs tespit edilmelidir. Parçalar PCR ile virüs izole edilerek ya da virüslere karşı koruyucu antikor üretilerek yapılmalı.

El ayak ağız hastalığı tedavisi nasıl yapılır?

Tedavinin yapılması için öncelikle doğru teşhis konulmalıdır. Öncelikle herkes bu hastalıktan koruyucu bir aşının olmadığını bilmelidir. Bu yüzden hastalar sağlıklı kişilerden önce ayrılmalı, bunlarla temas ettirilmemelidir. Bu aşamada temizliğe özen gösterilmelidir. El ve ayak temizliği, tuvalet temizliği yapılmalıdır. Bebeklerin alt bezi değiştirildikten sonra eller mutlaka yıkanmalıdır. Çocukları fazla etkileyen bir hastalık olduğundan, oyuncaklara kadar dezenfekte edilmelidir. Meydana gelen ağrı, ateş gibi semptomlara karşı ilaçlar kullanılabilir. Yaralara tedavi edici solüsyonlar kullanılır. Bu hastalıkta temizlik ve hijyenin çok önemli olduğu dikkate alınmalıdır.
" } ] }