{ "title": "El Ayak Sendromu", "image": "https://www.ayak.gen.tr/images/el-ayak-sendromu.jpg", "date": "19.01.2024 08:17:18", "author": "Taflan", "article": [ { "article": "
El ayak sendromu, kendisini yüksek ateş, ellerde ve ayaklarda döküntü ve ağızda aft benzeri oluşumlarla gösteren bir rahatsızlıktır. Halk arasındaki adı el ayak ağız rahatsızlığıdır. Bu rahatsızlık enterovirüs adındaki mikropların etkisiyle oluşmaktadır. Hastalığa neden olan coxsackie A, coxsackie B ve enterovirüs 71 adlı virüsler genellikle yaz aylarında ve sonbaharda yayılırlar. Bağışıklık sistemi sorunları olan kişilerde daha fazla etkili olduğu bilinmektedir. Hastalığın bulaşıcı özelliği bulunmaktadır. Bu sebeple sağlam kişilerden uzak durulmalıdır.

El ayak sendromu belirtileri nedir?

Rahatsızlık genellikle okul ve kreş çağında olan 10 yaşın altındaki çocukları etkilese de yetişkinlerde bu rahatsızlığı yaşayabilir. Özellikle yazın havuz döneminin başlaması ve enfekte olmuş havuz sularının yutulması bu hastalığı yaygınlaştırır. Rahatsızlık 4-6 günlük kuluçka döneminden sonra yüksek ateşle seyreden dilde, bademciklerde ve yanak içlerinde aftlar gibi yaralara, avuç içlerinde ve ayak tabanlarında kırmızı renkli, içi sıvı dolu olan ağrılı döküntülere, kusmalara ve baş ağrılarına sebep olur. Döküntüler nadirde olsa, kalçalara, bacaklara ve genital organlara sıçrayabilir. Su çiçeğini andıran döküntüler, ebat olarak su çiçeğinden daha küçüktür. Bu belirtiler bir hafta içinde gerileme gösterir. Bu süreçte ağızda ağrılar olduğundan, beslenmede sorun yaşanır. İştah olsa da yemek yemekte zorlanma yaşanır. Bu süreçte çorba, sıvı besinler, süt gibi içecekler tüketilmeli, ağrıyı arttıracak sıcak gıdalardan kaçınılmalıdır.

El ayak sendromu tedavisi nasıl yapılır?

Vücudu bu virüslerin etkisinden hızlı bir şekilde kurtaracak bir tedavi şekli bulunmamaktadır. Viral bir enfeksiyon olduğundan antibiyotikler bu rahatsızlığın tedavisinde kullanılamamaktadır. Bu hastalığı oluşmadan önleyebilecek bir aşıda bulunmamaktadır. Ancak diğer bulaşıcı hastalıklarda yapılan hastalığın etkilerini azaltacak ilaçların kullanılması sağlanabilir. Boğaz ağrısı ve yüksek ateş varsa, ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar kullanılabilir. Hastalık solunum ve ağız temasıyla ve enfekte olmuş suların yutulmasıyla bulaşacağından, hastaların bunlara dikkat ederek hastalığı bulaştırmaktan kaçınması gerekir. El ve ayak tırnaklarında dökülmeler yapabileceğinden vitamin takviyesi ve Bepanthen gibi merhemler kullanılmalıdır. Karbonatlı suyla ağız çalkalanmalı ve bol miktarda sıvı alınmalıdır. Hastaların bir kısmında nörolojik hastalıkların, akciğer kanamalarının gelişmesini önlemek için yatarak tedavi yapılabilir.
" } ] }