{ "title": "El Ayak Terlemesi", "image": "https://www.ayak.gen.tr/images/el-ayak-terlemesi(1).jpg", "date": "21.01.2024 12:37:21", "author": "Sahur", "article": [ { "article": "
El ayak terlemesi, toplumun %2-3 oranında görülen, son derece rahatsızlık veren bir durumdur. El ve ayaklarda bu çeşit terleme sorunu yaşamak, kişilerin sosyal yaşamına bir kısıtlılık getirmektedir. Bu rahatsızlığın tedavisi yapılabildiğinden, kendinizi toplumdan soyutlamadan tedavinizi ihmal etmemeniz gerekir.

El ayak terlemesinin sebepleri nelerdir?

Vücudun ısısını aynı derecede koruyabilmesi için ter bezleri oldukça önemli bir görev üstlenmektedir. Terlemeyle cildin ıslak duruma gelmesi sonucunda vücuttan hem fazla olan suyun atılması hem de yükselen vücut ısısının düşürülmesi için oluşan bir refleks yapılmış olur. Bu sinir sisteminin başlattığı, ter bezlerinin oluşturduğu ve bizlerin kontrol altına alamadığımız fakat vücudumuz için faydalı bir aktivitedir. Ancak terleme vücudun her tarafına eşit olarak dağılmadığı zaman ve vücudun farklı yerlerinde oluşan fazla miktarda terleme son derece rahatsızlık verici olur. Bu terleme yoğunluğu koltuk altlarında, avuç içlerinde, ayaklarda olabilir. İnsanlar ise bu gibi durumlarda sosyal yaşama uyum sorunları yaşamaktadır. Terleme zararlı olmasa da bölgesel olarak aşırı terleme yaşam kalitesini bozacak duruma gelir.

El ayak terlemesi hangi yaş aralığında etkili olur?

Bu sorunun toplumda görülme oranı %2-3 oranında olup, genellikle okul çağıyla birlikte başlamaktadır. Terleme sorunu geçici ya da kalıcı çözümlerle tedavi edilmediğinde, kendiliğinde yok olmaz. Bu nedenle bu sorunu yaşayanlar mutlaka tedavi olmalıdır.

El ayak terlemesi yaşayan kişiler ne yapmalıdır?

Bu sorunu yaşayan kişiler bir endokrinoloji uzmanına görünerek muayene olmalıdır. Kişiler sistemik hastalıklar açısından incelenmelidir. Çünkü diyabet, obezite, tiroit bezi rahatsızlıklarında aşırı terleme bir belirti olarak ortaya çıkmaktadır.

El ayak terlemesi tedavi yöntemleri nedir?

Hastaların yapılan muayeneleri sonucunda başka bir hastalık tespit edilmezse, göğüs cerrahi ve dermatoloji uzmanlarına gidilmelidir. Terlemeye geçici çözüm olacak pudralı krem ve deodorantlar kullanılarak, terlemenin önüne geçilmeye çalışılmalıdır. ETS ameliyatı ise biraz zahmetli olsa da terleme için kesin çözüm olacaktır. Terleme için ameliyata başvurmadan alternatiflerin hepsi uygulanabilir. Endoskopik torasik sempatektomi olarak tanımlanan ETS, terlemeyi önlemek için uzun yıllardır başarıyla uygulanan bir ameliyattır. Ameliyatta avuç içinde ve koltuk altında bulunan ter bezlerine terleme uyarısı gönderen sempatik sinir dalları, ameliyatta göğüs içine endoskopik yani kapalı yönteme girilerek devre dışı bırakılmaktadır. Bu ameliyatta klipli, klipsiz gibi farklı metotları geliştirilmiş olan ameliyat genel anestezi altında yapılmaktadır. Uygulama tek taraflı iki seansta ya da çift taraflı tek seansta yapılabilir. Bu tercihi yapacak kişi ameliyatı yapan cerrahtır. Hangi bölge için yapılırsa, terlemeye kesin ve kalıcı çözüm sunar. Ameliyatla sempatik sinirlerin devre dışı bırakılması, hastalarda felç gibi korkulacak bir soruna neden olmaz. Bunun dışında terleme olan yerdeki ter bezlerinin çıkarılması ya da botoks gibi uygulamalarla el ayak terlemesi sorunu çözülebilir. ETS ameliyatı olan kişiler bir gün hastanede kalırlar. Sonraki gün herhangi bir sağlık sorunu olmayanlar taburcu edilir. Yapılan kapalı ameliyat sırasında gerekli olursa, açık ameliyata geçiş yapılabilir. Hastalarda olan el ayak terlemesi daha ameliyat sırasında kesilmektedir. Hastalar bu yüzden ETS ameliyatından memnun kalmaktadır.
" } ] }