{ "title": "El ve Ayak Terlemesi", "image": "https://www.ayak.gen.tr/images/el-ve-ayak-terlemesi.jpg", "date": "19.01.2024 12:11:16", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
El ve ayak terlemesi, sosyal yaşamdan bile soyutlanmaya neden olan önemli bir problemdir. Toplumda hatırı sayılır bir oranda etkili olmaktadır. Tedavisi olan bu sorun yüzünden kişiler kendilerine toplumda çeşitli kısıtlılıklar getirebilirler. Bu yüzden el ve ayak terlemesinin tedavisi mutlaka yaptırılmalıdır. Bu sorun genellikle okul çağında etkili olmaya başlıyor. Bunu yaşayanlar öncelikle bir endokrinoloji uzmanına muayene olmalıdır. Muayenede sistematik hastalıklar değerlendirilmeli, el ve ayak terlemesinin sebepleri tespit edilmelidir. Bazen şeker hastalığı, tiroit bezi hastalıkları, obezite gibi rahatsızlıklar bu şekilde belirtiler verebilir.

El ve ayak terlemesi sebepleri nelerdir?

Ter bezleri vücut ısısının aynı seviyede kalmasını sağlayarak, önemli bir vazifeyi üstlenmiştir. Terlemenin olması cildin ıslaklık kazanması ve vücuttan fazla sıvının atılması sonucunda, yükselmiş olan vücut ısısı düşürülmekte ve vücudun kendi koruma mekanizması otomatikman devreye girmiş oluyor. Bu eylem sinir sistemi tarafından başlatılmakta, ter bezleri tarafından uygulamaya konulmakta, ancak kişinin kendisi tarafından kontrol altına alınamayan bir sonuçtur. Aslında oldukça faydalıdır. Terlemenin aşırı olması ya da vücutta her alanda eşit şekilde terleme olmaması nedeniyle, kişilerde rahatsızlığa sebep olabilir. Yoğunluk vücutta özellikle avuç içlerinde, koltuk altı ve ayaklarda meydana gelebilir. Bu kişinin sosyal yaşam uyum sorunu yaşamasına yol açabilir. Normalde terleme zararlı değildir. Fakat kişinin yaşam kalitesini düşüren etkileri olur.

El ve ayak terlemesi tedavisi nasıl yapılır?

Terleme sorunu olan kişinin muayenesinde herhangi bir hastalık teşhisi yapılamazsa, mutlaka dermatoloji uzmanına ve göğüs cerrahisine gidilmesi gerekir. Geçici olarak terlemeye karşı deodorant ya da pudralı kremler kullanılabilir. Bu şekilde terleme bir süre azaltılabilir. Günümüzde yapılan ETS ameliyatı ise zahmetli bir uygulama olsa da terlemenin tedavisinde oldukça başarılı sonuçlar alınır. Ancak terleme ameliyatı da denilen bu yöntemden önce diğer tedaviler uygulanmalıdır. ETS yani endoskopik torasik sempatektomi, terlemenin tedavisinde kullanılan başarılı bir şekilde uygulanır.

Operasyonda koltuk altı, avuç içi alanlarında bulunan ter bezlerine terleme için uyarı gönderen sempatik sinir sistemine ait sinir dalları göğüs içine kapalı yöntemle yani endoskopik olarak devre dışı bırakılmaktadır. Genel anestezi altında uygulana bu ameliyatın klipli ve klipsiz şeklinde farklı yöntemleri bulunur. Ameliyat tek taraflı olarak yapılabileceği gibi, tek seansta çift taraflı olarak da yapılabilir. Bunun kararı operasyonu yapan cerrah tarafından verilir. Ancak ETS ameliyatı el ve ayak terlemesi için kalıcı bir çözümdür. Sempatik sinir dallarının operasyonla böyle devre dışı bırakılması felç gibi etkilere yol açmaz. Bu nedenle ameliyattan çekinilmemelidir. ETS ameliyatından sonra hastalar 1 gün kadar hastanede kalır. Herhangi bir sorun ortaya çıkmazsa, ardından taburcu olabilirler. Operasyon kapalı olarak yapılmakta, ancak ameliyat sırasında gerekirse açık ameliyata dönülebilir. Hastalardaki el ve ayak terlemesi daha ameliyatta kesilir. Bu yüzden tedavi yönteminin kesin olarak el ve ayak terlemesine çözüm olduğunu belirtebiliriz. El ve ayak terlemesi tedavisinde günümüzde uygulanan tedaviler arasında botoks ve ter bezlerinin çıkarılması gibi yöntemlerde kullanılır.
" } ] }