{ "title": "Kırık Ayak", "image": "https://www.ayak.gen.tr/images/Kirik-Ayak-74.jpg", "date": "19.01.2024 17:17:38", "author": "Muhammed Reşat TÜRK", "article": [ { "article": "Kırık Ayak, Ayak kemiğinin yapısı yapı itibariyle, yani anatomisi üç şekilde oluşur. Bunlar; kaval kemiği, âşık kemiği ve kamış kemiğidir. Bu saymış olduğumuz kemikler, eklem çevresini çepeçevre sarıp sarıp, kepçe içine oturmuş kemikler şeklinde dururlar. Bu yapısı ile ayağın aşağı, yukarı, sağa ve sola bükülmesini sağlar. Fibröz denilen doku saymış okuduğumuz kaval, asıl ve kamış kemiğini bağlar ve eklemlerin sabitliğini sağlar. Ayak bileğinde bulunan çift taraflı yuvarlak çıkıntı, bacak kemiklerinin en son bitim noktasıdır. Kemikler dışında ayakta bileğinde farklı tendonlar ve bağlar bulunmaktadır. Bu ayak yapısında saymış olduğumuz kemiklerden herhangi biri düşme, çarpma, trafik kazası veya ayak bileğinin aklımıza gelebilecek travmaları sonucu kırılabilir. Şiddetli ayak incinmesi, kırık ayak bileğin tüm belirtilerini gizler. Bu nedenle doktor muayenesi kesinlikle şart.

Kırık Ayak Belirtileri Nelerdir?

Kırık ayak gerek yapısı ile gerek rengi ile mutlaka kendisi belli eder. Ayağın kırılması durumunda aşağıdaki belirtiler oluşur;
Kırık ayak ile bağların yapısında da değişiklikler olur. Doktorun kırığı net bir şekilde teşhis etmesi ancak röntgen ile belli olur. Sintigrafik fotoğraf veya tomografi ile de öğrenebilir.

Tedavisi

Ayak kırığı stabil ise yani eklemdeki dokular da ölü hücre yok ise bacak alçılar ve cihazlar ile tedavi edilebilir. Kırığın şiddetine göre önce uzun alçı daha sonra iyileşmeye yakın kısa alçı takılır. Farz edelim doku zedelenmesi çok fazla ve kırık parçalar yüzünden şiddetli ağrılar çekiyoruz, bu durumda kemiklerin ekleme düzgün bir şekilde yerleşmesi için ameliyat bile olunabilir. Atel, alçı, plak, metal olarak platin v. S kırıklar için yine kullanılabilir. Kırık ayak kaynayana kadar, üzerine basmamakta fayda var. Gelişim çağında olan çocuklarda bu tür kırıklar daima bir hekim tarafından iki yıl boyunca kontrol edilmelidir. Kontrol edilmediği takdirde ilerleyen dönemlerde kemiğin yapısında değişimler meydana gelebilir. Unutmayalım ki zamanında tedavi edilmeyen kırıklar ileride yürüme, koşma gibi eylemlerde tam bir reaksiyon vermeyebilir.
" } ] }