{ "title": "Protez Ayak", "image": "https://www.ayak.gen.tr/images/protez-ayak.jpg", "date": "19.01.2024 21:27:43", "author": "Aslısu", "article": [ { "article": "
Protez ayak, protez ayak uygulaması ayaklarında özellikle hareketi sağlayan bilek kısımlarında kireçlenme sorunu olan kişilerde yapılmaktadır. Ayak bileğini sabitlemek için geçmişte yapılan artrodezi uygulamasının iyileşme süresinin uzun sürmesi nedeniyle, günümüzde iyi sonuçlar veren ayak protezlerinin uygulamasını yaygınlaştırmıştır. Ayak bileğinde oluşan kireçlenme diz ve kalçada oluşan kireçlenmelere göre 9 kat daha az kireçlenme sorununa maruz kalmaktadır. Ancak bu sorunu olan hastalarda hareket kısıtlılığına ve ağrıya neden olmaktadır. Ayaklarda oluşan kırıklar, kireçlenmenin en büyük sebebi olarak kabul edilmektedir. Kırık sonrasında tedavi uygun yapılmış olsa da kireçlenme olasılığı %15 oranında artış göstermektedir.

Protez ayak kimlere uygulanabilir?

Protez ayak uygulaması için hasta seçiminde belli bir kriter bulunmamaktadır. Buna karar verirken uyulması gereken, dikkate alınması gereken kuralları doktorun uygulaması gerekir. Hastaları bu konuda bilgilendirerek, gereken karar kendisine bırakılabilir. Çok hareketli bir yaşamı olan aktif kişiler, varus valgus deformitesi 150'nin üzerinde olanlar, vücut kitle indeksi 25 kg/m2 üstünde olan kişiler, travmatik kökenli kemik kaybı bulunanlar, talusta çıkarılamayacak nekroz alanları bulunanlar bu işlem için uygun olabilir. Bunun yanı sıra deformitesi bulunmayan, fazla aktif bir yaşamı olmayan, eklem açıklığının %70'i korunan ancak kıkırdak kaybından dolayı ciddi ağrılar çeken kişilerde ayak protezi için uygun olabilir. Ayrıca daha evvel ayağındaki eklemleri sabitlenmemiş olan hastalara da ayak bileği protezi yapılabilir. Bu gibi olgularda artroplasti sonrasındaki dizilim bozukluğu toleransı olmayacağı için ayak protezlerinin cerrahileri hata olmadan yapılmalıdır.

Protez ayak kimlere uygulanmaz?

Bu uygulama nabzı alınamayan diyabetik hastalara, charcot ayağı olanlara, periferik damar hastalığı sorunu olanlar, düşük ayak problemi olanlar, ayak bileğinde önemli bir yarası bulunanlar, aktif enfeksiyon geçiriyor olanlar, çarpık ayak deformitesi olanlara ayak protezi uygulanmamalıdır. Protez uygulanacak hastalarda dolaşım sorunlarının olmaması ve nöromusküler sorunların bulunmaması gerekir. Bu hastaların günde iki paket veya daha fazla sigara içmesi durumunda da protez uygulaması yapılmamalıdır.

Protez ayak uygulaması nasıl yapılır?

Protez ayak plak ve vidalarla uygun şekilde 90 derece sabitlenmektedir. Protez sonrasında hastaların bacakları çoğunlukla 3 hafta kadar alçı atelde tutulur. Daha sonra hastalar özel bir botla yere basabilirler. Bu süreç yaklaşık olarak bir ay kadar sürmektedir. Ayak bileğine yapılan protezde hastalar günlük aktivitelerini ağrısız şekilde yerine getirebilmelidir. Hastalara ayaklarıyla yapacakları ağır işler için, ayakların kullanıldığı sporlar için protez ayak uygulaması yapılmamalıdır. Uygulamanın yapılması 1-1,5 saat kadar sürer. Hastaların hastanede kalma süresi 3 gün kadar sürer. Hastane sonrasında hastalar 3 hafta kadar desteksiz olarak yere basmamalıdır.
" } ] }