{ "title": "Taban Çökmesi", "image": "https://www.ayak.gen.tr/images/Taban-Cokmesi-15.jpg", "date": "20.01.2024 08:20:03", "author": "öznur uzun", "article": [ { "article": "Taban Çökmesi, çoğunlukla taban çökmesi herkse tarafından taban düşüklüğü olarak tabir edilmektedir. Başka bir tabirle de düz tabanlık şeklinde bilinmektedir. Taban çökmesi yalnızca doğuştan kaynaklı olmadığı gibi, yetişkinlik döneminde iken de ortaya çıkabilmektedir. Ayaktaki mevcut olan kemikler ve eklemler zaman içerisinde çökmeye başlarlar ve sonucunda kişide düz tabanlık meydana gelir. Taban çökmesi esas nedeni ayağın kavisli olan kısmının tepe noktasından yapışmış olan tendon ismindeki kirişlerin hasar almasından kaynaklı olarak meydana gelmektedir. Bu duruma bağlı olarak ayağın kavisli bölgesi yavaş bir şekilde çökmeye başlar. Taban çökmesi ilk zamanlarda kişinin ayak iç kısmında ağrılara neden olur, ilerleyen zamanlarda ise ayağın arka kısmında gerginlik hissi ile ağrı oluşumuna ve ayak topuğunun dış kısma doğru kayması görülmektedir. Bu durumu fareden kişilerin hemen bir doktora başvurması gerekmektedir. Ancak pek çok kişi taban çökmesi durumunu ne yazık ki, fark edememektedir. Bazen çevredeki insanların uyarması ile bazen de bu konuda hassas davranan ve kontrol yaptıran kişilerde görülmektedir. Ne olursa olsun taban çökmesi durumunun engellenmesi için mutlaka her yıl düzenli olarak bir defa ayak ölçümlerinin yaptırılması çok önemlidir.

Taban Çökmesi Belirtileri Nelerdir?

Eğer ayağınızda süregelen ve hiç geçmeyen ağrılar söz konusu ise mutlaka taban çökmesi olup olmadığının anlaşılması için Uzman hekime danışılması gerekmektedir. Taban çökmesinin en önemli belirtileri arasında topuk kısmının dışarıya doğru kayması ve ayak iç kavisinin yere doğru eğilim göstermesinden dolayı meydana gelmektedir. Özellikle ayaktaki bu kavisin eğiliminin başlamasından dolayı ayakta ağrılar oluşmaya başlamaktadır. Ayağın arka kısmındaki gerilmeler ve buna bağlı olarak da ağrıların başlaması taban çökmesinin en yaygın belirtileridir. Kısacası bu durum temel hastalığın belirtisi olarak ifade edilmektedir. Taban çökmesi sebebi ile kişinin ayak yapısında bozulmalar baş gösterirken, aynı zamanda şekilsel olarak da farklılıklar ortaya çıkmaktadır. Aslında kişi kendi gözü ile ayağında meydana gelen bu değişikliği kolaylıkla fark edebilir.

Taban Çökmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bu tedavi genel olarak kişilere özel olarak uygulanmaktadır. Taban çökmesi tedavisinde ilk önce hastanın ayak ölçümü yapılır. Aslında hasta bu ayak ölçümünü evde kendisi de kolaylıkla yapabilir, öncelikle ayağınızı ıslatın ve kuru zemine basın, burada ayağınızın izi çıkacaktır. Normal ayak yapısının iç kısmında kavis vardır, eğer sizin ayak yapınızda kavis yoksa ya da çok az var ise büyük olasılık ile sizde taban çökmesi mevcuttur. Gerekli kontroller hekim tarafından yapıldıktan sonra taban çökmesi büyük çata düzeltilebilir, fakat kişinin kilo vermesi gerekebilir. Aynı zamanda ortopedik ayakkabılar tercih edilmelidir.
" } ] }