Ayak Siğili Belirtileri ve Tedavisi
24 Haziran 2024

Ayak Siğili Belirtileri ve Tedavisi

Ayak Siğili

Ayak siğilleri, genellikle ayak tabanında görülen ve siyah noktalı, koyu kahverengi ya da gri renkteki oluşumlardır. Bunlar, çoğunlukla ortak kullanım alanlarında, özellikle havuzlarda, spor salonlarında, banyolarda ve duşlarda çıplak ayakla dolaşan bireylerde yaygındır. Bu şekilde kolayca bulaşabilirler. Ayak siğili olan kişilerin temas ettiği yüzeylere veya eşyalara dokunmak, virüsün bulaşmasına neden olabilir. Bu siğillere neden olan HPV (İnsan Papilloma Virüsü) vücutta hızla yayılabilir. Siğilin ortaya çıkışı bazen aylar alabilir. Gelişim süreci farklılık gösterdiğinden, ilerlemenin nasıl olacağı bilinmez. Bazen siğiller ayak tabanında yıllarca kalabilir. Kendi ayağında siğil bulunan kişiler, bu siğillere temas ettikten sonra diğer bölgelere dokunmamalıdır. Bu, siğilin yayılmasını engeller.

Ayak siğili tek başına olabileceği gibi, birden fazla da olabilir. Vücuttaki diğer siğillere göre, cilde gömülü halde bulunurlar ve ağrıya sebep olurlar. Kişinin kilosuyla orantılı şekilde büyürler. Üzerine yapılan baskı arttıkça siğil de büyür. Tabanındaki siğillerdeki kanama odakları siyah, kırmızı ya da kahverengi olabilir. Büyüklüklerine ve derinliklerine göre ağrıya neden olurlar.

Ayak Siğili Tedavisi Nasıl Olur?

Ayak siğili genellikle ayak tabanındaki baskı noktalarında oluşur. Buna ayak topuğu ve ayak parmaklarının kökleri de dahildir. Siğiller ciddi bir sağlık sorununa sebep olmasa bile, ağrı etkisi olduğundan tedavi edilmelerinde yarar vardır. Bağışıklık sistemi güçlü olan kişiler, siğillerin nedeni olan HPV virüsü ile daha kolay savaşır. Herkeste farklı bir gelişimi olan siğillerin önemli bir bölümünde şiddetli ağrı olduğundan, yürümekte bile zorluk yaşanır. Çocukları ve ergenleri etkileyen siğiller, henüz vücutları dirençsiz olan bu bireylerde daha fazla yakınmaya neden olur.

Ayak siğili tedavisinde evde bile bazı önlemler uygulanabilir. Ancak vücuttaki diğer siğillere oranla ayaktakilerin iyileşmesi daha uzun sürede olur. Özellikle cilt farklılıkları oluşursa, doktora gidilmesi önerilir. Evde uygulanabilecek tedavi yöntemleri ise;

  • Salisilik Asit: Bitkilerin içeriğinde olan salisilik asit, lokal cilt tedavisinde kullanılır. Yakı, asit boya, krem olarak da satılabilir. Ayaklar ılık suyla yıkanarak uygulamaya geçilmelidir. Çünkü bu şekilde ilaç cilde daha iyi nüfuz edebilir. Ancak salisilik asit siğil olmayan yerlere temas ettirilmemelidir. Salisilik asit gece ayakta kalmalı ve daha sonra siğiller fırçalanarak temizlenmelidir. Bu pomza taşı ya da törpüyle de yapılabilir. Fakat siğilleri fırçaladığınız eşyayı sonradan kullanmayın.
  • Elma Sirkesi: Pek çok sağlık sorununa iyi gelen elma sirkesi siğil tedavisinde de kullanılabilir. Bunu yaparken vazelin, pamuk ve tıbbi bant kullanacaksınız. Önce siğilin çevresindeki sağlıklı dokuya vazelin sürün. Elma sirkesini pamukla siğilin üzerine sürün. Daha sonra pamuğu siğilin üzerine koyun ve bantla yapıştırın. Gece boyunca ayağınızda kalsın. Bir süre bunu uygularsanız yararını göreceksiniz.
  • Hint Yağı: Karbonat ve hint yağını karıştırın. Bu lapa şeklindeki karışımı siğilin üzerine sürün. Üzerine tıbbi bant kapatarak, 1 gece bekletin. Daha sonra yumuşamış olan ayak siğili fırçalanır ve temizlenir.

Ekstra Bilgiler

Ayak siğilleri, vücut ağırlığının uyguladığı baskı nedeniyle derinleşebilir ve bu da tedavi sürecini zorlaştırabilir. Doktorlar, özellikle inatçı siğiller için kriyoterapi (dondurma), lazer tedavisi veya cerrahi müdahale gibi daha ileri tedavi yöntemleri önerebilir. Siğilin büyüklüğü ve derinliği, tedavi yönteminin seçimini etkileyebilir.

Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek, siğillerle mücadelede önemli bir rol oynar. Dengeli beslenme, düzenli egzersiz ve stres yönetimi, bağışıklık sisteminizi destekleyebilir. Ayrıca, ayak hijyenine dikkat etmek ve ortak kullanım alanlarında çıplak ayakla dolaşmamak, siğil bulaşmasını engelleyebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

El Ayak Yanması Nedenleri ve Tedavisi

El Ayak Yanması Nedenleri ve Tedavisi

Ayak Damar Tıkanıklığı Belirtileri ve Tedavisi

Ayak Damar Tıkanıklığı Belirtileri ve Tedavisi

Ayakta Ödem Belirtileri ve Tedavisi

Ayakta Ödem Belirtileri ve Tedavisi

Ayakta Su Toplaması Belirtileri ve Tedavisi

Ayakta Su Toplaması Belirtileri ve Tedavisi

Ayak Estetiği Nasıl Yapılır?

Ayak Estetiği Nasıl Yapılır?

Güncel

Ayak Egzersizleri Nelerdir?

Ayak Egzersizleri Nelerdir?

El ve Ayak Terlemesi Nedenleri ve Tedavisi

El ve Ayak Terlemesi Nedenleri ve Tedavisi

Serçe Parmak Uyuşması

Serçe Parmak Uyuşması

Ayakta Egzama Belirtileri ve Tedavisi

Ayakta Egzama Belirtileri ve Tedavisi

Ayak Burkulması Tedavisi

Ayak Burkulması Tedavisi

Ayak Üşümesi Belirtileri ve Tedavisi

Ayak Üşümesi Belirtileri ve Tedavisi

Ayak Şişmesi Neden Olur?

Ayak Şişmesi Neden Olur?